Djur, natur & miljö

Drömmer du om egen honung? Här får du lära dig att starta en biodling från början.

Vi introducerar dig i biets fantastiska värld och ger dig grunderna till de praktiska moment som behövs för att sköta ett bisamhälle från den första sommaren. Du får också se samband med växtlighetens och vädrets betydelse för bin och kunskap om bins betydelse i ekologin.

STUDIECIRKELNS INNEHÅLL & UPPLÄGG
Bisamhället och bisamhällets individer, Utrustning för en biodlare, Bisamhällets utvecklingsfaser, Bihälsa, Dragväxter, Honungsskattning från bisamhälle och Invintring av ett bisamhälle. Vi går igenom hur livet i en bikupa ser ut under biåret med skötsel och moment såsom skattning, slungning och tappning av honung till sjukdomsbekämpning och avläggarbildning. Kursens mål är att du själv skall kunna inneha och hantera egna bisamhällen.

Kursen består av både teori och praktiskt arbete, som varvas under kursen. Träffarna sker söndagar 13:00-16:00. De teoretiska träffarna sker digital via videomöte. Övriga kurstillfällen sker utomhus både hos Svågadalens Honung men även hos andra biodlare


MATERIAL:
Boken "Mina första år som biodlare" av Lotta Fabricius Kristiansen, ingår i kursavgiften.

TEKNISK UTRUSTNING:
För att kunna delta i de teoretiska träffarna behöver du internet, samt dator eller surfplatta. Du behöver inte ha deltagit i ett videomöte tidigare för att kunna delta, men du behöver grundläggande datakunskaper.

LEDARE
Daniel Ekblom 070-561 71 81

PROVA PÅ VIDEOMÖTE:
Datum: måndag 26/4
Tid: 18:00-19:00


KURSDATUM
2/5, 16/5, 30/5, 13/6, 4/7, 25/7, 8/7, 29/7
Vilka datum som innebär teori respektive praktik uppdateras längre fram.

TEORIPASS: 16.00-19.00
Datum: 2/5 (uppdateras längre fram)
Tid: 16.00-19.00
Plats: Digitalt

PRAKTIK:
Datum: (uppdateras längre fram)
Tid: 13.00-16.00
Plats: Svågadalen
OBSERVERA! Datum och tider för de praktiska momenten är preliminära och väderberoende. Ev ändring av datum stäms av med gruppen under kursen, beroende på väderlek.


COVID-19
Lokalens storlek och antalet deltagare anpassas för möjlighet att hålla avstånd. Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och meddelar deltagare vid eventuella förändringar.

ANMÄLAN
Anmäl dig här till höger via knappen 'Anmälan', alt ring oss på 020-120 28 08
Sista dag för anmälan är torsdag den 15/4.

Om kursen är full kan du anmäla dig som reserv. Om intresset blir stort kan en ytterligare kurs eventuellt erbjudas.


Välkomna!