Historia & Konsthistoria

OBS! Ingen anmälan på denna sida

Upplev Trolldalens härliga omgivningar och ta del av dess historia.

Genom Trolldalen, mitt i Växbo, slingrar sig både bäckar och stigar. Här finns några av Sveriges bäst bevarade linberedningsverk från 1800-talet att beskåda. Växboåns fallhöjd från sjön Öjungen och ner till Växsjön är så mycket som 104 meter. Under historiens gång har den därför nyttjats för att driva en mängd vattendrivna verk, där en stor del av dem låg i just Trolldalen.

Här finns en unik samling byggnader bevarade sedan den tid då linet var en viktig del för välståndet i Hälsingland. Här finns linklapp och linskäkt, som drivs med kraften från vattenhjul. Dessutom finns linbodar och en övernattningsstuga. En linbastu, skvaltkvarn och ett par små stugor finns också i Trolldalen. Här ligger även en kopia av en kombinerad klapp och skäkt. Längst upp i Trolldalen finns Nydammen som anlades som vattenmagasin till driften av den så kallade Storskäkten. I dag används Nydammen framför allt som badplats.

Öppettider
Under juli 2021 kommer linskäkten att vara öppen för besök tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar kl 13:00–15:00, kostnadsfritt.

Guidade visningar
Föreningen Trolldalen håller i guidade visningar varje tisdag, torsdag, lördag och söndag 1/7 till 31/7 för större grupper.
För att boka en guidad visning kontakta Kristina Johnson på telefon 070-82 66 106.

Arrangemanget anordnas i samarbete med Föreningen Trolldalen. Läs mer på Bollnäs kommuns hemsida här.