Nyheter

Missa inte allt som händer på SV.

Här kan du hitta information om aktuella ämnen i ditt närområde.


2024-04-15

Vi har en ny webbplats!

Vi hoppas att den nya layouten och navigeringen gör det enklare för dig att hitta vad du söker och ger dig en god förståelse i vårt arbete och våra studiecirklar.

2024-04-07

Gävle ångestlopp firar 10 år!

Gävle Ångestlopp är inte som andra lopp. Här handlar det varken om att springa snabbt eller att komma först i mål. Det 550 meter långa loppet arrangeras för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

2024-04-03

Modet att våga leva

Ensemblen bakom "Lyssna när jag dansar är tillbaka med en ny dansföreställning.

2024-03-05

Åren går men studiecirkeln och kunskapen består

1924 bildade 21 ungdomar en lokalförening av SLU, Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, hos Henrik Olsson i Föränge. Det kan vi läsa i byaboken Järvsöbyarna 4, Föränge-Sanna-Vik, utgiven 1991.

2024-02-28

Studiecirkeln Bevara gårdsnamn ställer ut

"Vi tror att det finns intresse för att bevara de gamla gårdarnas historia. Vi hoppas att vårt arbete med att dokumentera gårdsnamn kan bli en början, där andra sedan kan ta vid".

2024-02-18

Bildningsresan 2024

Ett startskott för dialog och ökat samarbete mellan studieförbunden och kommunerna. Bildningsresan Gävleborg besökte Bollnäs.

2024-02-18

Är du nyfiken på din släkthistoria?

Att släktforska är att resa bakåt i tiden. Resan kan bli både överraskande och spännande. Intressant och lärorikt är det på många sätt:

2024-02-12

Utbildning i bemötande och kommunikation

Ställ en fråga i taget Vänta på svaret Använd ett lätt språk

2024-02-07

Hej cirkelledare: Stella Thomas

"Jag ser min roll som cirkelledare som något värdefullt. Att få höra från deltagarna i cirklarna när vi träffas att träffarna är trevliga, givande och lärorika, för att sedan få ta del av en utveckling över tid gör att jag verkligen känner att min roll som cirkelledare gör skillnad och bidrar till något bra"

2024-02-06

Bilder och berättelser från Byn

Varje vecka träffas inte mindre än tre olika studiecirklar på Edsbyns museum för att identifiera människor och miljöer i gamla fotografier från bygden. Det är Ovanåkers hembygdsförening som arrangerar studiecirklarna i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

2023-10-02

Neddragningar på studieförbunden slår mot landsbygd, föreningsliv och utsatta

Regeringen har presenterat neddragningar på 500 miljoner kronor på studieförbundens verksamhet. Nu vill de i stället satsa på utbildningar som ger ”riktiga jobb”. Men vem är det då som får och vem förlorar?

2023-09-22

”Folkbildningen skulle snarare behöva öka verksamheten”

”Samverkan öppnade möjligheter för oss som förening att för det första komma igång och sedan att kunna nå ut och möta våra medlemmar över hela Gävleborgs län”, säger Berith Wiklund, ordförande i Sköldkörtelförbundet i Gävleborg. Det är en ung förening, som SV Gävleborg haft förmånen att samverka med redan från start.

2022-10-05

Att dansa sin berättelse

Repetitionerna inför premiären av dansföreställningen Lyssna när jag dansar är inne på slutspurten. SV Gävleborg kikade in när parkinsondansarna i Bollnäs övade på sin stämma. Mellan musiken, dansen och textläsningen hann vi prata lite om föreställningen, om vad dansen betyder och vem som ”får” kalla sig för dansare.

2022-09-01

Bildningsresan - I Delsbo bär SV orten

I Delsbo är Studieförbundet Vuxenskolan på många sätt den samlande punkten för bygden. Oavsett om du vill starta en cirkel i att sy folkdräkter eller starta ett rockband är det hit du ska gå. Även om studieförbundet Bilda har en del verksamhet dominerar ändå SV som både har ett eget kontor och en anställd person. Men mest handlar det om eldsjälar och en kärlek till bygden. En av dessa eldsjälar är Daniel, eller Danne som han föredrar att kallas.

2022-08-31

Civilsamhället viktigt för mindre orter

Att civilsamhället spelar stor roll på mindre orter är en bild som Olle Persson, en av två ordföranden i organisationen ”Hela Sverige ska leva” i Gävleborg, känner igen.