Lättläst version saknas
Tillbaka

Bildningsresan - I Delsbo bär SV orten

I Delsbo är Studieförbundet Vuxenskolan på många sätt den samlande punkten för bygden. Oavsett om du vill starta en cirkel i att sy folkdräkter eller starta ett rockband är det hit du ska gå. Även om studieförbundet Bilda har en del verksamhet dominerar ändå SV som både har ett eget kontor och en anställd person. Men mest handlar det om eldsjälar och en kärlek till bygden. En av dessa eldsjälar är Daniel, eller Danne som han föredrar att kallas.

Strax innan pandemin tog sitt grepp om Sverige hade Delsbos cirkelverksamhet nått en gräns där mer aktivitet inte gick att få in. Danne Wirenberg, själv boende i Delsbo och tillika verksamhetsutvecklare i musik, tror att en del av hemligheten bakom framgången beror på en kombination av två saker. Dels den lokala förankringen hos många av cirkelledarna, dels att de är bra på att marknadsföra sig.

– När SV drar i gång någonting sprider det sig från mun till mun och fler vill vara med, säger han.

Även om SV i Delsbo har cirklar inom många olika områden har musiken en framskjutande roll.

Kanske beror det på att orten har en lång tradition av musik. Redan 1952 startade Delsbostämman, en av Sveriges äldsta spelmansstämmor. Sedan dess har den varje år ägt rum den första söndagen i juli. Under åren 2020 och 2021 kördes dock en pandemianpassad stämma.

Danne Wirenberg har själv en lång musikkarriär bakom sig. I flera år var han gitarrist i Roosarna och har turnerat med artister som Kicki Danielsson, Tommy Nilsson och Magnus Carlsson. När han fick barn blev yrket svårt att kombinera med familjelivet och han valde då att lägga turnélivet på hyllan.

I stället började han arbeta som gitarrlärare på skolor i Ljusdal och Hudiksvall.

Men med åren skedde en del större förändringar på skolorna. Bland annat beslöts att den typen av lektioner inte längre fick ligga under skoltid utan måste ske efter skoldagens slut. Detta ställde till det för de elever som pendlade från mindre orter.

– Jag tycker att det var väldigt orättvist. På sådana här bygder bor inte alla hundra meter från skolan. Många åker buss och bor flera mil bort. Alla ville ha lektion precis när de slutat så att de skulle hinna med sin buss och det gick ju inte. Det blev ett väldigt tapp och jag valde att sluta, berättar Danne Wirenberg.

Ungefär samtidigt slutade den dåvarande verksamhetsutvecklaren hos SV i Delsbo. Han tipsade Danne om att söka jobbet och sedan dess har han arbetat med att utveckla cirklar i musik. Just nu arbetar han tillsammans med två cirkelledare med ett projekt som kommer att betyda mycket för ungdomar som vill starta band i Delsbo.

Det började med att Delsbo IF skulle göra sig av med en gammal manskapsvagn som använts till klädombyte. Cirkelledaren Arvid Karlsson fick en fråga om han ville ha den och kläckte då idén om att göra om den till en vagn för rockband. Han kontaktade Danne Wirenberg och saken var klar. Men vem som helst kommer inte att få använda den, menar Danne Wirenberg.

– Vagnen ska i första hand finnas till för ungdomar i åldern 13 till 18 år. Det ska inte vara gubbrock där, de får repa hemma eller i andra lokaler.

När Impuls besökte Delsbo hade det precis dragits in el i vagnen och snickeriarbetet påbörjats. När vagnen är klar finns en tanke om att den ska stå i en park i Delsbo som redan är vikt för barn och ungdomar. Bland annat finns där en lekpark och en skatepark.

– Det finns en förening som håller till där och vi tänker att vi även ska ha en del samarbete med dem, berättar Danne Wirenberg och fortsätter:

– SV kommer att utrusta vagnen med det som behövs och vi håller just nu på att lösa frågan om hur vi ska göra med lås. Om det ska vara kod eller om ska man kunna låsa upp med sin mobil. Det är viktigt att koll på vilka som går in och ut i lokalen.

Det är dock en bit kvar innan det är klart om vagnen får stå i parken, något tillstånd från kommunen är i skrivande stund ännu inte klart. Danne har dock svårt att se något skäl till att kommunen skulle säga nej. Det finns redan ungdomsaktiviteter där och vagnen kommer att vara ljudisolerad.

– Jag tror inte att de kommer att säga nej.
Det svåra har varit att hitta rätt person hos kommunen att prata med, men jag tror att jag har lyckats med det nu.

Danne själv kommer inte att vara cirkelledare, det räcker inte tiden till för. De som kommer att ha det ansvaret är Daniel Andersson och Arvid Karlsson.

– Det kommer säkert bli tal om andra ledare också vad det lider. Det kommer kanske inte bara vara rockband som håller till i vagnen. Det kan ju också bli musikproduktion, hiphop eller något annat, avslutar Danne Wirenberg.

Text: Christina Glassel
Foto: Mattias Glassel

 

  • FAKTARUTA
    Delsbo
  • Delsbo är en tätort i Delsbo socken och ingår i Hudiksvalls kommun i Hälsingland.
  • Orten har cirka 2 200 innevånare och är mest känd för Delsbo spelmansstämma som äger rum varje sommar på Delsbo Forngård.
  • Delsbo är en del av Dellenbygden som omgärdar Dellensjöarna. Bygden är en gammal kulturbygd och har en levande kultur med folkdräkter, folkmusik och folkdans.