Tillbaka

Tro på din idé och ge inte upp

”Vi har länge undrat vilka som kommer efter oss och nu ser vi – det är ni som är här”

Påskpunk-arrangörernas medvetna satsning på den yngre publiken i år var ett lyckat drag. Kent Andersson alias 50K€NT berättar att man siktar på att hälften av nästa års artister ska vara yngre band.

”Jag blev jätteglad igår när jag såg alla unga som röjde framför scenen till vartenda band. Det är ni unga som är framtiden” säger Kent med adress till de unga musiker som är med på påskaftonens workshop Bilda ett band. Under ett par timmar delar erfaret branschfolk med sig av erfarenheter, tips och inblickar i hur det kan vara och vad som är bra att tänka på när man bestämt sig för att börja spela tillsammans med andra. Jonas Andersson är moderator och leder samtalet.

Att komma igång – hur gör man?

”När du säger att du ska starta ett band har du tagit första steget. Resten är en resa som ser olika ut för alla”. Det säger Christopher Andersson Bång, verksamhetsutvecklare inom musik på Studieförbundet Vuxenskolan och dessutom musiker, arrangör och skivbolagsdirektör. ”Det man kan behöva hjälp med i början är instrument, replokal och kanske också material. Mitt tips är att kolla med ett lokalt studieförbund som kan hjälpa till. Vissa har så kallade öppna replokaler, där allt redan finns på plats. Det kan vara ett första steg”.

Tony Hedström, artist (Gaspiller och Whorehouse Janitors) och arrangör (House of Punk, Borlänge) berättar att han och hans kompisar började repa hemma hos en kompis som hade ett rum över. Sedan fick de hjälp med hyran av ett studieförbund till sin första replokal.

 

Tro på din idé – men prata ihop er

”Man ska tro på sin egen idé, inte anpassa sig efter det som är modernt och så vidare. Även om det bara kommer en person på spelningarna så är det bara att fortsätta!” Martin Mart Hällgren startade sitt första punkband som 11-åring och bildade De Lyckliga Kompisarna 1989. Idag jobbar han som lärare i matte och fysik vid sidan av musiken. Mart berättar att Krigstid som spelade på långfredagen brukar ha gig i replokalen för 20 pers.

Thomas Österdahl är gitarrist och sångare i Fruktansvärld, som ska spela senare under lördagskvällen. Ett av Thomas tips är att prata ihop sig och komma överens från början:
”En person kanske tänker att bandet ska erövra världen medan en annan vill spela bara för kul. Det är skönt att veta redan från början att man är med på samma premisser”.

Att starta band då och nu

Förutsättningarna för att bilda band och ta sig fram på musikscenen är inte desamma idag som när herrarna i workshopens panel startade. På ett sätt kan det vara lättare än någonsin att få kontakt med andra och hitta bandmedlemmar, lokaler och spelningar via sociala medier.

”När jag började fanns inte internet. Det var Gula Tidningen som gällde för att hitta ställen att ringa till för att få spela” säger Christopher.

”Och man satte upp lappar” fyller Tony i.

Samtidigt upplever de yngre att det inte finns samma bandkultur idag. Många hellre vill göra solokarriär och gör sin grej ensamma på sociala medier.

”Att spela ensam är en grej. Att spela tillsammans är något helt annat” säger Mart och Christopher håller med:

”Det är det enskilt roligaste att lira tillsammans. Feelingen man får när allting sitter!”

Våga spela inför andra

Att bjuda in ett gäng kompisar och spela för dem är ett sätt att slippa scenångest och panik när det är dags att börja spela live. Visst blir även rutinerade musiker nervösa även om stresspåslaget blir mindre med tiden.

”Det går över så fort man tar första ackordet” säger Tony.

”Om man har mycket scenskräck får man hitta ett annat sätt att hantera det än att dricka bira” säger Mart.

Fortsätt, fortsätt, fortsätt… och nätverka!

Ett råd som återkommer under workshopen är att bara fortsätta, oavsett om det handlar om att skriva låtar, hitta bandkompisar, repa ihop sig eller fixa spelningar. Det kan gå trögt, du kommer att få en massa nej, det kanske låter skit – men det måste det få göra. Inga idéer är dåliga idéer förrän du testat dem på både bandet och kompisarna.

Ett annat återkommande tips är att våga börja nätverka. Kontakta arrangörer och spelställen, gå på spelningar och träffa nya människor. Bjud in andra band till era spelningar.

”Det blir ringar på vattnet så fort man börjar” säger Thomas.

”Bli inte besviken om du får 9 av 10 nej i början. Hör hellre av dig för mycket än för lite. Om du kontaktar 40–50 ställen har du ju 4–5 ja” säger Tony.

Hur skriver man en låt?

Hur låtskrivande går till är självklart individuellt. För någon börjar det med en melodi i huvudet, för en annan kommer texten först.

”Punken har sina traditionella ämnen men skriv om det du kommer på” säger Mart. ”Testa olika sätt. Klipp isär, spela in baklänges…”.

”All musik är redan skriven så sno i början och gör små förändringar” tipsar Tony.

”Spela in på mobilen och skriv ned allt. Om du vaknar mitt i natten, gå upp” säger Thomas medan Mart ofta kör med regeln ”det du inte kommer ihåg var inte bra”.

Men oavsett din låtskrivarmetod, var snäll mot dig själv. Många är väldigt duktiga på att döma sig själva men, återigen, fortsätt att försöka.

Hur hittar jag andra som vill samma sak?

Ungdomarna som är med på workshopen kommer från Ockelbo, Torsåker, Arvika, Borlänge och Gävle. Några upplever att de är de enda som gillar punk på sina hemorter. Hur hittar man andra som gillar samma musik?

Att gå med i olika punkforum på nätet och gå på mycket spelningar är Kulturskolan ett tips:

”Där kan du stöta på någon som lirar banjo eller fiol eller något annat lite ovanligt instrument” säger Mart.

”Inom punken är alla en stor familj och alla band som hållit på länge vill inget hellre än att kulturen ska leva vidare. Var inte rädd för att ta kontakt och börja prata” säger Tony.

- - -

Vill du veta mer om Påskpunk?
Festivalen arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan, Noll29Noll, Folkets Hus Hofors och ABF.

Läs mer:
Unga band banar väg för nya musiker
Rick Titrö på Hymn.se skriver om spelningarna
Thomas Österberg, Fruktansvärld: För mig handlar punk om att få saker att hända
Nyheter: Påskpunk växer till två dagar