Program fredag 8 oktober

Plats: Jakobsgården Hudiksvall samt digitalt på Psykiatriveckans Facebooksida

12:00 Välkomstmusik av Jessica Pålsson
Jessica spelar och sjunger sina egna låtar.  
Om Jessica:
Jessica Pålsson är en 44-årig inflyttad Dellboska med rötter från Gävle och Näsviken. Jessica upptäckte låtskrivargåvan då hon som 15-åring lärde sig sina första ackord på gitarr. Sedan dess har många sånger blivit skrivna med både egna och andras texter med inslag av livets tvivel och hopp, mörker och ljus. Ett digitalt album ska ges ut under hösten/vintern. Jessicas önskan är att inspirera människor att se på livet och oss själva från en ljusare sida

12:20 André Forsvik ”Den skiftande verkligheten”. 
Hej, mitt namn är André. Jag kommer att berätta om min sjukdom i ett stycke/text som jag har valt att kalla ”Den skiftande verkligheten”. Varför jag har valt att kalla den för det är för att jag dagligen får uppleva mer eller mindre en våg som kommer överrumplandes mot mig med massor av rubbande tankar som är svåra att kontrollera och som inte är normalt anpassade efter den verklighet som egentligen stämmer. Dessa rubbande tankar uppstår mest under kvällen, när jag går och lägger mig och när jag har varit vaken under en längre tid.

Jag lider av en psykossjukdom eller schizofreni där jag insjuknade i min första psykos för ca 10 år sedan. Det här mitt sätt att se på den tillvaro och de upplevelser jag haft. Jag kommer berätta för er om min psykos, psyket, spökrösterna och om mina anhöriga.

Det är så viktigt att våga att prata om psykisk ohälsa, och det är bland annat därför jag väljer att prata om det och öppna upp mig. Många idag blir rädda så fort dom bara hör ordet schizofreni när det i själva verket är lite tvärtom; att de som lider av schizofreni är mycket mer rädda för världen än vad de friska människorna är.    

13:05-13:20 Paus med möjlighet att lära känna föreningsnätverket för psykisk hälsa Gävleborg 
Alla föreningar i föreningsnätverket för psykisk hälsa kommer finnas i lokalen och presentera sina verksamheter.  

13:20 Jenny Sandfors “Bipolär, fånge i min egen historia - från hopplöshet till livsglädje” 
När jag fick diagnosen bipolär sjukdom kom det som en chock och jag hade svårt att hantera skammen jag kände. Det hände precis när mitt företag blomstrade, när jag var on top of the world. Jag kunde inte tro att det var sant. 

- Vad skulle folk säga om de visste? Skulle kunderna försvinna? 

Det kändes som att det behövdes en mirakelkur för att göra livet bättre. Det är en allvarlig sjukdom med svåra skov. 

Men, i mellanrummet mellan skoven kan vi skapa vanor som ger oss hoppfullhet och livsglädje. Vi kommer alltid ha ögonblick där vi känner tvivel och får tankar som dränerar oss på energi, men medvetenheten om att vi kan ta oss upp på vägen igen hjälper till att ta de små stegen. Stegen som tillsammans gör den stora skillnaden som är skillnaden. 

14:20-14:40 Paus med möjlighet att lära känna föreningsnätverket för psykisk hälsa Gävleborg 
Alla föreningar i föreningsnätverket för psykisk hälsa kommer finnas i lokalen och presentera sina verksamheter. 

14:40 Musik med Jessica Pålsson

14:45 Madelene Lundholm “Suicidprevention och
 introduktion till Första hjälpen till psykisk
hälsa - MHFA” 
 
Suicid är ett folkhälsoproblem som förutom förlust av människoliv leder till omfattande psykiskt lidande och försämrad hälsa hos anhöriga och andra berörda. Suicid kan ses som en psykologisk olycka och en följd av psykiska och fysiska påfrestningar. Hudiksvalls kommun arbetar under 2021/22 med att ta fram en handlingsplan för suicidprevention. En av insatserna i handlingsplanen är att utbilda kommunens anställda i ”Första hjälpen till psykisk hälsa- MHFA (Mental Health First Aid)”. Detta är en utbildning som räddar liv.

15:30 Musik med Jessica Pålsson