Massor av kultur och folkbildning i sommar

Sommaren innebär för många ledighet och att få fylla på batterierna. Att få vila och återhämta sig medan man också njuter av att vara utomhus och vistas i sol och varmare väder.

Men att fylla på batterier och återhämta både kropp och sinne kan också göras genom att man tar sig tid till nya upplevelser och reflektion. Att besöka ett kulturarrangemang i form av en konsert, utställning eller workshop kan både stärka och inspirera. Så ta chansen - Gävleborgs län är fullt kultur och folkbildning i sommar och det finns alltid något nytt att upptäcka.

Tillsammans med våra samverkanspartners erbjuder vi många spännande aktiviteter för alla åldrar och intressen.

Här kan du ta del av vårt sommarutbud över hela länet!

Dansa i sommar!
Under sommaren erbjuder vi öppna dansträffar Regementesparken i Gävle. Olika dansstilar och inga förkunskaper krävs. Alla är välkomna!

Läs programmet här!

Kulturkvällar i Brita Plancks anda

  Foto: Katarina Strömgren

I december 2014 gick Gävleborgs lokala kulturprofil Brita Planck ur tiden. Det är henne vi har att tacka för Galleri Elixir på Gävle sjukhus och hon var länge ordförande i Sveriges konstföreningar Gävleborg. Sommaren 2013 var sista året Brita Planck även arrangerade sina berömda kulturkvällar på Engeltofta i Gävle, där konst kombinerades med musik, föreläsningar och författarframträdanden i offentliga arrangemang – inte sällan med lokal prägel. Nu vill vi hedra och fortsätta hennes gärning och oförtröttliga arbete för kulturen i Gävle och Gävleborgs län genom att anordna fem kulturkvällar under sommaren 2017. Under dessa kvällar ska föreläsare, konstnärer, musiker och publik mötas och samverka genom vernissage, konserter och föreläsningar enligt Brita Plancks unika koncept och anda. Tillsammans med initiativtagare Liselotte Fluhr och Chalene Kullberg bsamt våra medarangörer Engeltofta restaurang och konferens, Orbaden spa och hotell, Region Gävleborg (Michael Muller) och Gefle Dagblad hälsar vi alla varmt välkomna!

Läs hela programmet här!

 

Korgstämma 2017

Välkommen till Korgstämma nr. 23 den 6-8 juli 2017 på Stenegård, Järvsö.
I tre dagar visar och säljer korgmakare från olika delar av Norden sina korgar tillverkade av furu, näver, granrot, granbast, björkrot, sträng, pil och ene. Besök oss och låt dig ryckas med av all glädje som finns i slöjdande. Känn dofterna och det härliga materialet!

Läs hela programmet här!

 

Hälsingestämma 2017

Under en vecka i juli har vi åter flätat samman traditionella 
evenemang som Moläta, Hälsingehambon och Korgstämman med flera andra aktiviteter såsom filmvisning, workshops, utställningar och panelsamtal om kultur och identitet.

Temat för Hälsingestämma 2017 är "Döden - ritualer, föremål, berättelser och tröst".

I det rika och unika kulturarv hälsingebönderna lämnat efter sig 
finns en outsinlig källa till insperation och reflektion - även för oss som är verksamma idag. Vi vill sätta fokus på hantverk, slöjd, mat, musik, kvalitet, tradition, nyskapande, kreativitet, hållbarhet och mångfald.

Vi hälsar er välkomna till Stenegård och Hälsingestämman 2017!

Vi genomför Hälsingestämman tillsammans med våra samarbetspartners, vilka bl.a. är Stenegård, Västra Hälsinglands Slöjdförening, LRF m.fl.

Läs hela programmet här!