Kultur och Föredrag

Kultur, föredrag och stadsvandringar under hösten 2020
Notera att till skillnad från tidigare år, kan du endast anmäla en person i taget.

Föreläsning / Populärmusikens historia - del 2 med Kjell Dennersten

5 november

Den andra av fyra fullmatade musiklektioner där vi får följa de stora dragen i den afroamerikanska musikhistorien, som innefattar det mesta från jazz till rock och pop.

Efter andra världskriget fick jazzmusiken en starkare konstnärlig profil, men kunde också leva vidare som dansmusik för en bred allmänhet. Efterkrigstidens ungdomar fick ett större konsumtionsutrymme än tidigare generationer och musikindustrin skördade stora framgångar. Gamla genres blandades och nya uppstod. Country & western, blues och inte minst rhythm & blues blev viktiga byggstenar i 1950-talets rock´n´roll, men kan vi med säkerhet fastställa vilken som var den första rocklåten?

Viktiga artister: Robert Johnson, Hank Williams, Doris Day, Charlie Parker, Elvis Presley, Chuck Berry, Johnny Cash, Little Richard, Wanda Jackson och många fler.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 100 kr

Anmälan >>


Föreläsning / Nöd och död med K-G Bergström

11 November

K-G Bergström
, journalist och politisk korrespondent, har skrivit en bok om den ryska ockupationen i Norr- och Västerbotten 1809. Sista gången delar av Sverige var ockuperat.

Våren år 1809 var en dramatisk tid i Sverige. Kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp och den ryska armén sade upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix. Detta blev starten för den ryska ockupationen. För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många. Först i november lämnade de sista ryska soldaterna länet varpå ockupationen av svenskt territorium upphörde.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern  • Entré: 120 kr

 Anmälan >>

Föreläsning / Min far var rysk soldat med Elisabeth Hedborg

25 november

Inger Gustavssons far var en sovjetisk soldat som under Andra världskriget flydde från tysk fångenskap i Norge och sökte skydd i Sverige, likt flera tusen andra.

Journalisten och Rysslandskännaren Elisabeth Hedborg har skrivit en engagerande journalistisk undersökning om Ingers far och de andra sovjetiska flyktingarnas öden under vistelsen i Sverige. De tvingades så småningom tillbaka hem till Stalintidens straffläger.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern Entré: 120 kr

Anmälan >>

Författarsamtal / Den besvärliga Elin Wägner med Ulrika Knutsson

26 november

En efterlängtad bok av kulturjournalisten Ulrika Knutson, om ett av våra viktigaste svenska författarskap under 1900-talet. Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Hon är framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Föreläsning / Populärmusikens historia - del 3 med Kjell Dennersten

29 november

Den tredje av fyra fullmatade musiklektioner där vi får följa de stora dragen i den afroamerikanska musikhistorien, som innefattar det mesta från jazz till rock och pop.

Det tidiga 1960-talet präglades av ett stort antal soloartister, varav ett fåtal som t ex Sam Cooke eller Brenda Lee fick ett flertal hits. Förnamnet Bobby var starkt överrepresenterat bland de manliga sångarna, som i allmänhet gav ett "tillrättalagt" intryck i jämförelse med 1950-talets rocksångare. Snart skulle några unga britter blåsa nytt liv i rock´n´roll och snart verkade det inte finnas några begränsningar överhuvudtaget. Den brittiska vågen, som bestod av såväl pop som rhythm & and blues, tog världen med storm. Den amerikanska musikindustrin fick en välbehövlig chock.

Viktiga artister: Beach Boys, Beatles, Shadows, Kinks, Rolling Stones, Tages, Bob Dylan, Ray Charles, James Brown, Supremes, Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Janis Joplin och många fler.

Tid: 19.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 100 kr

Anmälan >>


Föreläsning / Populärmusikens historia - del 4 med Kjell Dennersten

3 december

Den fjärde av fyra fullmatade musiklektioner med Kjell Dennersten, där vi får följa de stora dragen i den afroamerikanska musikhistorien, som innefattar det mesta från jazz till rock och pop.

Vad hände med musiken under 1970- och 80-talen? Vad var populärt när det begav sig och vad fick betydelse på lång sikt? Vi försöker överblicka utvecklingen inom en mängd genres och trender i såväl USA som i England och hemma i Sverige. Den tidiga hårdrocken och utvecklingen mot diverse "metalliska särarter". Den symfoniska rockmusiken med konstnärliga ambitioner och långa låtar som kunde täcka en hel skivsida. Disco, funk, fusion och reggae. Singer/songwriters. Punk och new wave. Syntmusik och MTV-generationens nya preferenser. Svensk progg och annan musik med svensk text.

Viktiga artister: Pink Floyd, David Bowie, Genesis, Joni Mitchell, Carole King, Bruce Springsteen, Dire Straits, Sex Pistols, Bob Marley, Michael Jackson, Madonna, Pugh Rogefeldt och många fler.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 100 kr

Anmälan >>