Kultur och Föredrag

Kultur, föredrag och stadsvandringar under hösten 2020
Notera att till skillnad från tidigare år, kan du endast anmäla en person i taget.

Stadsvandring / Klippan från forntid till nära nutid med Carl T. Ek

20 augusti

Klippan vid södra älvstranden har en spännande historia att berätta, och den är gammal. Från fornborgen under järnåldern till den medeltida fästningen och den renässansborg som denna senare blev och som sprängdes under 1600-talet. Om det växlande ägandeskapet mellan danskar och svenskar, om Älvsborgsstaden och Gustav Vasas krav på ostar och sätet för den valde motkungen mot honom när västgötarna fick nog.

Men vad hände egentligen i Klippan fram tills Ostindiska kompaniet tog över området en bit in på 1700-talet? Och varför hamnade Carnegies bruk där egentligt?

Samling utanför Novotel.

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Stadsvandring / Bangatan berättar med Lars Persson & Cecilia Malmros

25 augusti

En vandring med Lars Persson och Cecilia Malmros där vi följer gatan i hela dess längd - 1030 meter - och berättar om dåtid och nutid - men även den framtid vi känner till. Om Ingelas reparbana, den italienska kolonin på Åsgatan. Majornas Manhattan, krogen Stora helvetet - och mycket mera!

Samling: Gathenhielmska huset, Stigbergstorget (Avslutning Hålekärrsgatan, entré mot Slottsskogen)

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr

Anmälan >>

Stadsvandring / 1600-talets Göteborg med Carl T. Ek

27 augusti

Vi vandrar med Carl T. Ek i 1600-talets Göteborg. Vilka minnen från 1600-talet finns kvar idag? Byggnader som Residenset och Kronhuset är välkända, men det finns mindre kända hus som gömmer sig under nya fasader. Och var låg egentligen Göteborgs första rådhus, kyrka och begravningsplats?

Samling vid Alströmerstatyn, Lilla Torget (Fiskekrogen). Hållplats Domkyrkan eller Stenpiren.

Tid: 18.00  • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Stadsvandring / Den socialistiska arbetarrörelsen med Carl T. Ek

31 augusti

Göteborgs politiska historia del 1

En vandring med Carl T. Ek i spåren efter den socialistiska arbetarrörelsens äldre historia i Göteborg från 1880-talet till det tidiga 1900-talet, genom Haga och Pustervik. Vi kommer att besöka platser av betydelse för Sveriges första arbetarparti, äldre än det senare socialdemokratiska partiet, lokalerna där August Palm höll sina tidiga möten i Göteborg och får höra historien om vad som egentligen hände, huset i vars källare LO: s förste ordförande hade sitt första kansli, platsen där de tidiga ungsocialisterna samlades och mycket mer.

Samling Järntorget - "Årstiderna", skulpturen.

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr

Anmälan >>

Stadsvandring / Strövtåg på Rikemanskullen med Ingela Eek

1 september

På Rikemanskullen trängs de rika göteborgarna. Gravvårdar och mausoleer överträffar varandra. Följ med Ingela Eek på ett kulturhistoriskt strövtåg bland skeppsredare och grosshandlare, arkitekter och författare samt en och annan konstnär.

Samling vid huvudentrén Östra kyrkogården, Redbergsplatsen

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr

Anmälan >>


Stadsvandring / Färjenäs med Carl T. Ek

3 september

Stadsdelen Färjenäs, som egentligen heter Färjestaden, har en historia som sträcker sig tillbaka till minst 1500-talet och namnet är lika gammalt. Detta var platsen från det första Göteborg mellan åren 1603 till 1611, och här kom som senare ett litet samhälle att utvecklas med butiker, småindustrier och polisstation. Vi finner här ruiner från både det gamla Göteborg som det senare småsamhället Färjestaden, med det välkända färjeläget, vilket upphörde när Älvsborgsbron byggdes på 1960-talet.

Samling: Gamla Färjenäs färjeläge, parkeringsplatsen (följ Karl XI:s väg ner mot älven).

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Stadsvandring / Örgryte Nya Kyrkogård med Carl T. Ek

7 september 

Örgryte Nya Kyrkogård med sin nära 4000 gravsatta invigdes år 1890. Här har en mängd både kända som mindre kända intressanta personer fått sin sista vila. Från politiker och skådespelare, till idrottsledare och arkitekter. Kyrkogården bjuder också på några spännande konstverk.

Samling vid ingången Örgryte Nya Kyrkogård, korsningen Danska Vägen / Kärralundsgatan (Hållplats: Kärralundsgatan, Buss 60 eller 62)

Tid: 18:00 •  Entré: 120 kr


Anmälan >>


Stadsvandring / Majorna berättar med Lars Persson & Cecilia Malmros

8 september

En vandring med Lars Persson och Cecilia Malmros som berättar om Hulda Sköldberg, Majornas Småbarnsskola, Bataljonsparken, och mycket annat. Efter Mariebergskyrkogården går vi via Majornas Elverk till Chapmans Torg där vi berättar om Harry Martinson på rymmen i Göteborg.

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Stadsvandring / Källor och brunnar i Göteborg med Carl T. Ek

9 september

Vi vandrar med Carl T. Ek och får höra om de två källorna i Göteborg som gav vatten under 300 år till stadens innevånare (Kallebäck och Överås), de offentliga brunnarna, historik om vattenförsäljningen före brunnarna, den numera rivna dricksvattencisternen, brunnshuset vid Domkyrkoplan, de två surkällorna och mycket annat.

Samling Rådhusets trappa, Gustav Adolfs Torg.

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Stadsvandring / Göteborgsliberalismen med Carl T. Ek

14 september

Göteborgs politiska historia del 2

Vandring med Carl T. Ek Under 1800-tals andra hälft var Göteborg på många sätt ”liberalernas stad”, eftersom staden utvecklats till en arena för borgarna och den nya medelklassen. Staden hade gott om mecenater och frivilliga välfärdsinrättningar.

I navet under denna tid befann stora personligheter som S.A. Hedlund och Viktor Rydberg. Under vandringen kommer vi att få följa det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets typiska göteborgska kulturliberalism, dess främsta företrädare och vad de lämnat efter sig till oss idag.

Samling Lejonbron, Brunnsparken.

Tid: 18.00 • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Föreläsning / Skörda, lagra, laga med Farbror Grön

16 september 

Mitt uppe i alla odlingsbestyr glömmer man nästan bort att det man sått och planterat ska skördas och tas om hand. Hur gör man det på bästa sätt?
För när är det egentligen dags att plocka, gräva upp och klippa av? Hur får man grönsakerna att hålla länge och vad gör man med allt som man med så mycket möda och kärlek har odlat fram? Vad kan man laga? Hur kan man lagra? Behöver man skörda vid en viss tid?

I föreläsningen och boken med samma namn, "Skörda, Lagra, Laga" delar Johannes Wätterbäck / Farbror Grön med sig av sina allra bästa skörda och lagringstips och mängder av recept.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 120 kr

Anmälan >>

Stadsvandring / Gamla judiska begravningsplatsen med Carl T. Ek

17 september

Vid Svingeln ligger Gamla judiska begravningsplatsen, vilken invigdes år 1793, och den finns på platsen för en ännu äldre krigskyrkogård. Under vandringen så kommer vi att få höra historien om det idag unika begravningskapellet i morisk stil som från början inte alls var unikt, samt många namnkunniga göteborgare av judisk börd som vilar här. Om konstsamlare, mecenater, tidningsgrundare, grosshandlare, kungliga fotografer och bankirer till Göteborgs förste kommunistledare.

Samling vid begravningsplatsens grindar, mot Svingeln.

Tid: 18.00 • Entré: 100 kr


Anmälan >>


Föreläsning / Populärmusikens historia - del 1 med Kjell Dennersten

22 oktober

Den första av fyra fullmatade musiklektioner där vi får följa de stora dragen i den afroamerikanska musikhistorien, som innefattar det mesta från jazz till rock och pop. Var med redan från början så du får veta hur allt hänger ihop!

Vi tar avstamp i det tidiga 1900-talets södra USA, inte minst New Orleans, och bekantar oss med ragtime, jazz, blues, boogie och gospel. Hur uppstod och utvecklades jazzen, från det vi idag kallar "tradjazz" till swing och senare bebop? Hur spreds musiken vidare norrut och över världen? Hur lät den svenska jazzen?

Viktiga artister: King Oliver, Louis Armstrong, Bessie Smith, Fats Waller, Billie Holiday och många fler.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 100 kr


Anmälan >>


Föreläsning / Populärmusikens historia - del 2 med Kjell Dennersten

5 november

Den andra av fyra fullmatade musiklektioner där vi får följa de stora dragen i den afroamerikanska musikhistorien, som innefattar det mesta från jazz till rock och pop.

Efter andra världskriget fick jazzmusiken en starkare konstnärlig profil, men kunde också leva vidare som dansmusik för en bred allmänhet. Efterkrigstidens ungdomar fick ett större konsumtionsutrymme än tidigare generationer och musikindustrin skördade stora framgångar. Gamla genres blandades och nya uppstod. Country & western, blues och inte minst rhythm & blues blev viktiga byggstenar i 1950-talets rock´n´roll, men kan vi med säkerhet fastställa vilken som var den första rocklåten?

Viktiga artister: Robert Johnson, Hank Williams, Doris Day, Charlie Parker, Elvis Presley, Chuck Berry, Johnny Cash, Little Richard, Wanda Jackson och många fler.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 100 kr

Anmälan >>


Föreläsning / Nöd och död med K-G Bergström

11 November

K-G Bergström
, journalist och politisk korrespondent, har skrivit en bok om den ryska ockupationen i Norr- och Västerbotten 1809. Sista gången delar av Sverige var ockuperat.

Våren år 1809 var en dramatisk tid i Sverige. Kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp och den ryska armén sade upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix. Detta blev starten för den ryska ockupationen. För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många. Först i november lämnade de sista ryska soldaterna länet varpå ockupationen av svenskt territorium upphörde.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern  • Entré: 120 kr

 Anmälan >>

Föreläsning / Religiösa minoriteter - släktforskning med Carl T. Ek

17 november

Vad är en herrnhutare, en kryptobaptist, en irvingian eller en pietist? Sådant träffar de flesta släktforskare på för eller senare, men vad betyder det egentligen? Just detta skall vi se närmare på under kvällen.

En introduktion till de oftast förekommande, och även några mindre vanliga, kristna grupperingar i Sverige utanför statskyrkan under 1700- och 1800-talen, samt en bit in på 1900-talet. Du får också tips om hur du själv söker vidare.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 120 kr

Anmälan >>


Föreläsning / Min far var rysk soldat med Elisabeth Hedborg

25 november

Inger Gustavssons far var en sovjetisk soldat som under Andra världskriget flydde från tysk fångenskap i Norge och sökte skydd i Sverige, likt flera tusen andra.

Journalisten och Rysslandskännaren Elisabeth Hedborg har skrivit en engagerande journalistisk undersökning om Ingers far och de andra sovjetiska flyktingarnas öden under vistelsen i Sverige. De tvingades så småningom tillbaka hem till Stalintidens straffläger.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern Entré: 120 kr

Anmälan >>

Författarsamtal / Den besvärlige Elin Wägner med Ulrika Knutsson

26 november

En efterlängtad bok av kulturjournalisten Ulrika Knutson, om ett av våra viktigaste svenska författarskap under 1900-talet. Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Hon är framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 120 kr


Anmälan >>

Föreläsning / Populärmusikens historia - del 3 med Kjell Dennersten

29 november

Den tredje av fyra fullmatade musiklektioner där vi får följa de stora dragen i den afroamerikanska musikhistorien, som innefattar det mesta från jazz till rock och pop.

Det tidiga 1960-talet präglades av ett stort antal soloartister, varav ett fåtal som t ex Sam Cooke eller Brenda Lee fick ett flertal hits. Förnamnet Bobby var starkt överrepresenterat bland de manliga sångarna, som i allmänhet gav ett "tillrättalagt" intryck i jämförelse med 1950-talets rocksångare. Snart skulle några unga britter blåsa nytt liv i rock´n´roll och snart verkade det inte finnas några begränsningar överhuvudtaget. Den brittiska vågen, som bestod av såväl pop som rhythm & and blues, tog världen med storm. Den amerikanska musikindustrin fick en välbehövlig chock.

Viktiga artister: Beach Boys, Beatles, Shadows, Kinks, Rolling Stones, Tages, Bob Dylan, Ray Charles, James Brown, Supremes, Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Janis Joplin och många fler.

Tid: 19.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 100 kr

Anmälan >>


Föreläsning / Populärmusikens historia - del 4 med Kjell Dennersten

3 december

Den fjärde av fyra fullmatade musiklektioner med Kjell Dennersten, där vi får följa de stora dragen i den afroamerikanska musikhistorien, som innefattar det mesta från jazz till rock och pop.

Vad hände med musiken under 1970- och 80-talen? Vad var populärt när det begav sig och vad fick betydelse på lång sikt? Vi försöker överblicka utvecklingen inom en mängd genres och trender i såväl USA som i England och hemma i Sverige. Den tidiga hårdrocken och utvecklingen mot diverse "metalliska särarter". Den symfoniska rockmusiken med konstnärliga ambitioner och långa låtar som kunde täcka en hel skivsida. Disco, funk, fusion och reggae. Singer/songwriters. Punk och new wave. Syntmusik och MTV-generationens nya preferenser. Svensk progg och annan musik med svensk text.

Viktiga artister: Pink Floyd, David Bowie, Genesis, Joni Mitchell, Carole King, Bruce Springsteen, Dire Straits, Sex Pistols, Bob Marley, Michael Jackson, Madonna, Pugh Rogefeldt och många fler.

Tid: 18.00 • Plats: RedbergsTeatern • Entré: 100 kr

Anmälan >>