Tillbaka

Klassikerprat på Stadsbiblioteket


Klassiker alla läst (eller inte…)

Diskutera din favoritbok eller berika ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning! 

KLASSIKERPRAT 1: TYSK HÖST AV STIG DAGERMAN (1923–1954)

17 september, 18.00, Stadsbiblioteket Göteborg 

Hösten 1946 åkte Stig Dagerman på uppdrag av Expressen till ett Tyskland som låg i spillror efter kriget. Tysk höst samlar artiklarna som skildrar livet för vanliga människor, beskriver krigets fasansfulla efterverkningar och gör upp med det starka tyskhat som bredde ut sig efter kriget.  Reportageboken är unik i sitt slag, blev stilbildande för journalistisk prosa och Dagermans stora publika genombrott.
Presentatör och samtalsledare: Fabian Göranson, serieskapare och översättare, aktuell med Drömmen om Europa – en reseskildring genom Europa där han söker svar på varför kontinenten rasat ner i migrationskris, högerextremism och permanent hög arbetslöshet.

KLASSIKERPRAT 2: CRÉME FRAÎCHE AV SUZANNE BRÖGGER

8 oktober, 18.00, Stadsbiblioteket Göteborg 

Inspirerad av Henry Miller skrev Suzanne Brøgger sin feministbibel och självbiografiska roman Crème fraîche. Boken väckte stor uppståndelse när den kom 1978 och den skapade ett ramaskri bland dansk borgerlighet. Dels för sin erotiska frispråkighet men också för Brøggers tes att kärlek och tvåsamhet förstör förhållanden och att vänskap och sexualitet är att föredra.
Föreläsare och samtalsledare: Linda Skugge, journalist och författare med Brögger som idol och inspiration.

 

KLASSIKERPRAT 3: EN STUDIE I RÖTT AV ARTHUR CONAN DOYLE (1859–1930)

22 oktober, 18.00, Stadsbiblioteket Göteborg 

En studie i rött introducerar en av våra mest klassiska litterära gestalter – den skarpsinnige Sherlock Holmes. Här får Holmes sätta tänderna i ett gåtfullt dubbelmord och träffar för första gången sin gode vän och vapendragare dr. Watson.
Arthur Conan Doyle ville skapa en vetenskaplig detektiv som gav sig ut till brottsplatser och detaljstuderade ledtrådar under en tid som domstolarna sällan tog hänsyn till sådant.
Presentatör och samtalsledare: Mattias Boström, författare och Sherlock Holmesexpert, aktuell med nyutgåvan av Från Holmes till Sherlock.


KLASSIKERPRAT 4: AMERIKANSK PASTORAL AV PHILIP ROTH (1933–2018)

5 november, 18.00, Stadsbiblioteket Göteborg 

Pulitzerprisvinnaren Amerikansk pastoral (1997) är första delen av Roths kvartett om USAs moderna historia som redan räknas som klassiker!
Vad hände med Amerika tiden mellan andra världskriget och Vietnamkriget, mellan det självgoda 1950-talet och de förvirrade 60-, 70- och 80-talen? Med berättelsen om Seymor (Swede) Levov berättar Roth om en mans uppgång och fall, samtidigt skapar han en allegori för Amerikas oskuld och desillusionering. Amerikanska Elle har listat Roths Amerikansk pastoral som en av litteraturhistoriens mest misogyna böcker och en roman som varje feminist bör läsa!
Föreläsare och samtalspartner: Jenny Aschenbrenner, litteraturkritiker och kulturjournalist


KLASSIKERPRAT 5: JAG, CLAUDIUS AV ROBERT GRAVES (1895–1985)

19 november, 18.00, Stadsbiblioteket Göteborg

Jag, Claudius är en fiktiv självbiografi av den romerske kejsaren Claudius i vilken han skriver ärligt och avslöjande om Augustus, Tiberius och Caligulas regeringar och om deras intrigerande mödrar, bröder, hustrur och systrar. Hans tanke är att eftervärlden en gång ska påträffa hans gömda skrifter där han skildrar familjerna som styr det största riket som världen någonsin har skådat.
Robert Graves är en av de riktigt stora brittiska författarna under 1900-talet, ständig Nobelpriskandidat och kontroversiell i sitt motstånd till kriget och Storbritanniens imperialism.


KLASSIKERPRAT 6: LEGIONÄRERNA AV PER OLOV ENQUIST

3 december, 18.00,Stadsbiblioteket Göteborg

Sveriges första dokumentärroman, Legionärerna (1968) blev Enquists stora genombrott som författare. Med en kombination av litterära och journalistiska metoder berättar Enquist om den så kallade baltutlämningen 1945–1946 då 3000 soldater ur den tyska armén från Baltikum flydde till Sverige i båtar över Östersjön. Bland dem fanns 167 balter, tvångsmobiliserade tonåringar men också övertygade nazister. Trots en svensk proteststorm och hungerstrejker, självstympningar, självmord och sjukdomar bland soldaterna verkställdes utlämningen av både tyskar och balter, till en okänd framtid i Sovjet. 1994 bad Sverige om ursäkt för baltutlämningen.
Föreläsare och samtalspartner är Mats Deland, historiker och författare som i sin bok Purgatorium (2010) dokumenterar hur 1945 års krigsförbrytare från öst tog sig in i Sverige i samband med krigsslutet.

Arrangemang: Stadsbiblioteket Göteborg och Studieförbundet Vuxenskolan