Hantverk & konst

Bayeuxstygnet är en gammal anglosaxisk kombination av en bottensöm/läggsöm. Den har fått sitt namn efter den berömda Bayeuxtapeten från 1000-talet där stygnet använts flitigt. Tekniken är lätt att lära sig, rolig att sy, väldigt flexibel och rik på uttryck. Ursprungligen använde man handvävt linnetyg och växtfärgad ulltråd.
På kursen kommer du, efter att ha bekantat dig med själva stygnet, göra prover för att undersöka stygnets möjligheter, bygga upp intressanta ytor och pröva olika färgkombinationer och garnkvaliteter. Därefter arbetar du med samma bild i två varianter, den ena sys mer traditionellt, den andra på ett fritt sätt. Du lär dig också att sy stygnet på olika vis som ger olika visuella uttryck, samt broderistygn som är bra att kombinera med bayeuxstygnet, exempelvis när man arbetar med bilder. Och naturligtvis kommer vi att titta ordentligt på den gåtfulla Bayeuxtapeten, vad den handlar om, hur den är gjort och varför den broderades.

Förkunskapskrav
Lite broderivana behövs för att tillgodogöra sig kursen.

Kurstillfällen
Fem torsdagskvällar kl 18.00-20.15 med start 20 februari.

Kursledare
Henriette Ousbäck, utbildad på Konstindustriskolan (HDK), textil här i Göteborg och har i alla år sysslat med textil konst, vävt gobelänger, sytt lapptäcken och broderat.
Numera arbetar Henriette mest med fritt broderi, med bilder, utställningar och uppdrag. I många år har hon också arbetat med pedagogisk verksamhet och undervisat på alla nivåer, från egna kurser, studieförbund, folkhögskolor, Hemslöjden och studenter på HDK. www.henrietteousback.com

Kursmaterial
Materialinformation skickas inför kursstart.

Kurslokal
Redbergsskolan, Örngatan 6

Bra att veta
Kallelse skickas ca 2-4 veckor innan kursstart. Väljer du Klarnabetalning skickas kallelsen direkt.