Humaniora, Språk

OBS! Denna kurs är digital. Se mer information under kursupplägg.

Kurslitteraturen kommer att bestå av antingen en kort roman eller en novell av en svensk författare. Som deltagare kommer du att läsa hemma mellan varje tillfälle, enligt överenskommelse i gruppen. Vi kommer att samtala om innehåll och textens övergripande idéer, samt bekanta oss med nya ord, grammatik och meningsuppbyggnad. Under träffarna kommer vi att fokusera på samtal så som, vad hände i berättelsen? vad tycker du om det som hände? vad kände du när du läste? var det något som gjorde dig förvirrad? Målet är att du som kursdeltagare ska förbättra dina språkkunskaper i svenska genom engagerade och livliga interaktioner med berättelsen och med varandra. Läsningen kommer att vara på ungefär nivå C1 (se CEFR-skalan) och konversationen kommer att vara tillräckligt flexibel för att rymma en mängd svenska språkkunskaper.

Kursens innehåll kommer att anpassas efter deltagarnas behov och önskemål.

Kursupplägg
Kursen omfattar 2 x 45 min per tillfälle, totalt 5 tillfällen. Online-träffarna sker i webbverktyget Zoom. Länk och instruktioner till Zoom mailas ut i samband med kursstart. Det du behöver för att kunna delta i denna kurs är en dator eller surfplatta (gärna med kamera) och en internetuppkoppling.

Förkunskapskrav
Läsningen kommer att vara på ungefär nivå C1 (se CEFR-skalan) då boken är på originalspråk och konversationen kommer att vara tillräckligt flexibel för att rymma en mängd svenska språkkunskaper. Du kan kommunicera i sammanhang om samtalspartnern talar tydligt samt har grundläggande grammatik.

Kurslitteratur
Fjärilsvägen (lättläst) av Patrik Lundberg
ISBN: 9789179710279

Material ingår inte i kursavgiften. Du förväntas ha köpt boken vid första tillfället. Det händer att kurser måste ställas in pga för få anmälda deltagare. Studieförbundet Vuxenskolan ansvarar ej för inköpt bok till inställd kurs.

Kursledare
Gunnar Källström. Gunnar har i drygt 30 år verkat som visartist, givit ut nio skivor i eget namn, skrivit tre diktsamlingar, en novellsamling samt två romaner. Turnerat i hela norden, medverkat i radio och TV, undervisat i kreativt skrivande på folkhögskolor, haft föredrag om texttolkning och scenframställning, jobbat för SR P2 Klingan med presentationer av nya viskonstnärer, skrivit krönikor i dagspress, presenterat ny litteratur i SR P4 Göteborg och under många år arbetat deltid som bibliotekarie. Han kommer från Jönköping och bor nu i Alingsås.

Kurslokalen
Distans - kurs är online i webverktyget Zoom.

Bra att veta
Du får en bekräftelse när du genomfört din webbanmälan. Sedan skickar vi en kallelse ca 14 dagar före kursstart. Du får även ett informationsblad i ett separat mail till den e-postadress som du angett. Om du inte har e-postadress så skickas kallelsen med informationsblad med vanlig post.
Det är viktigt att du anger ditt mobilnummer om vi behöver nå dig med kort varsel.