Hantverk & konst

Nålbindning är en mycket gammal garnteknik. Vill du lära dig om en mer än 8000-årig tradition?
En gång för länge sedan, på 1100-talet, tappade någon sin vante i Lödöse. Nästan 900 år senare dök den upp i en utgrävning av Långgatan mitt i Lödöse. Men tekniken är ännu äldre än så. Nålbindningen var väl utbredd i Skandinavien under både vikingatid och medeltid men det finns fragment som kan spåras tillbaka ända till stenåldern. Ett av de allra äldsta exemplen är ett fynd från Nahal Hemar i Israel som är daterat till 6500 år f.Kr.
Vill du fortsätta en mer än 8000-årig tradition? Kanske nålbinda en vante som den som tappades i Lödöse eller som en Gustav Vasa hade när han skidade fram genom Dalaskogarna? Eller kanske en mössa att dra ner över öronen när vintervinden biter i skinnet?

Den här kursen vänder sig både till nybörjare och till dig som nålbundit förut. Det finns flera olika varianter på nålbindning och på den här kursen går vi för nybörjarna igenom en grundbindning där man plockar tre öglor bakom tummen. Vi går också igenom de moment som behövs för att göra vantar, sockar eller en mössa.
För dig som har nålbundit tidigare - du kan repetera grundmomenten i den mån du behöver och kan sedan gå vidare med olika varianter av bindningar och också lära dig hur man nålbinder randigt.

Förkunskapskrav
Den här kursen vänder sig både till nybörjare och till dig som nålbundit förut.

Kursmaterial
Materialinformation skickas inför kursstart. Nål finns att köpa för ca 80 kr / styck.

Kurstid
Lördag och söndag 10.00-15.00

Kursledare
Sara Thorn är både ingenjör och en skicklig slöjdare inom flera olika tekniker och material. Sara håller kurser i bland annat sashiko, nålbindning och täljning och är även utbildad Slöjdklubbshandledare.

Kurslokal
Karl Gustavsgatan 15, våning 2, ingen hiss.

Bra att veta
Kallelse skickas ca 2-4 veckor innan kursstart.