Hantverk & konst

Patentstickning, eller brioche som det också kallas, är en stickteknik som ger ett tjockt men luftigt resultat. Tekniken ger varma, mysiga tröjor och koftor, som nästan kan användas som ytterplagg i sig själva eller under en vindtät jacka. Tekniken är också lämplig till vackra, varma sjalar eller, om man använder tjockare stickor till ett tunnare garn, lätta sjalar med ett vackert mönster.
Stickar man i en färg, ser resultatet likadant ut från både rät- och avigsida. Stickar man i två färger får man en randig effekt, där färgerna dominerar på var sin sida.
Under workshopen lär du dig sticka både enfärgad och tvåfärgad patent. Du lär dig göra in- och uttagningar, samt hur man kan göra en vacker uppläggning med matchande avmaskning.

FÖRKUNSKAPER: Grundläggande kunskaper i stickning - uppläggning, räta och aviga maskor, avmaskning.
KURSTID: Lördag 10.00-16.30 (30 min lunchpaus)

KURSMATERIAL: På workshopen kommer du att få ett litet kompendium om patentstickning. Garn och stickor tar du med själv. Mer information kommer med kallelsen.

KURSLEDARE: Kerstin Lindh har lång erfarenhet både av att sticka och av att hålla workshops. Du hittar henne på Instagram som alalindh.
Kerstin berättar: "Patentstickningens Grand Old Lady heter Nancy Marchant. Hon kommer ursprungligen från USA, men bor numer i Amsterdam. Hon reser runt mycket och ger kurser. För ett par år sedan var hon i Köpenhamn och då fick jag möjlighet att gå kurs för henne. Mycket inspirerande! Hennes hemsida hittar du här: http://www.briochestitch.com/
I Amsterdam finns också Stephen West, Westknits, som använder sig mycket av patentstickning i sin design. Han lärde sig sticka patent av Nancy Marchant, och har inte kunnat sluta sedan dess. Idag är han nog minst lika känd och populär som sin läromästare. Här hittar du hans hemsida: https://westknits.com/"