Mat & dryck

OBS! Denna kurs är digital. Se mer information under kursupplägg.

Kursen är inriktad på matsvamp och vanliga förväxlingssvampar till matsvamp. I kursen tas även upp var man hittar svamp, vad man bör ha med sig på sin svamptur och vad man ska tänka på för att plocka svamp säkert. Vi går igenom vanliga svamptermer som skivling, sopp och ticka. Kursen vänder sig till nybörjare i svampplockning eller till den som vill lära sig mer om svamp och börja plocka fler matsvampar än kantareller och karljohan.

Ex på moment:
- Vad är svamp?
- Var hittar man svamp?
- Skivling, sopp, ticka, svamp med åsar
- Några vanliga och goda matsvampar
- Fler matsvampar
- Våra farligaste giftsvampar
- Saker att ha med sig i svampskogen
- Hur hanterar vi svamp?
- Säkerhet
- Var kan man hitta tillförlitlig information om matsvamp?

Målet är att du som deltagare ska få en introduktion till svampplockning och känna att du vågar plocka några olika matsvampar. Kursens innehåll kommer att anpassas efter deltagarnas behov och önskemål.FörkunskapskravKursupplägg
Kursen omfattar totalt 9 studietimmar à 45 min, varav 2 synkrona träffar om 3 studietimmar samt självstudier motsvarande 6 studietimmar. I kursen varvas videoföreläsningar (ex. genomgång av olika matsvampar, delvis i skogsmiljö) med självstudier (inkluderat att deltagarna går ut i naturen och tittar på svamp) och träffar online i realtid, där vi t.ex. kan diskutera och artbestämma svampar som deltagarna hittat samt andra frågor som kommer upp under kursen.

Online-träffarna sker i webbverktyget Zoom. Föreläsningar och annat material samt möjlighet att hålla kontakt med de andra kursdeltagarna sker på Learnify. Länkar till Zoom och Learnify mailas ut i samband med kursstart.

Det du behöver för att kunna delta i denna kurs är en dator, gärna med kamera, och en internetuppkoppling.
Inga.

Kurslitteratur
Består bland annat av inspelade föreläsningar som tillhandahålls digitalt av ledaren.

Kursledare
Louise Nevander. Louise är utbildad svampkonsulent och håller i svampkurser och svampexkursioner. Louise är medlem i Svampkonsulenternas Riksförbund. Utöver sin svampkunskap har Louise en mångårig bakgrund som ledare och pedagog.

Kurslokalen
Distans - kurs är online i webverktygen Zoom och Learnify.

Bra att veta
Du får en bekräftelse när du genomfört din webbanmälan. Sedan skickar vi en kallelse ca 14 dagar före kursstart. Du får även ett informationsblad i ett separat mail till den e-postadress som du angett. Om du inte har e-postadress så skickas kallelsen med informationsblad med vanlig post.
Det är viktigt att du anger ditt mobilnummer om vi behöver nå dig med kort varsel.