Hantverk & konst

Är du intresserad av att testa en miljövänlig och lekfull textil färgningsteknik? Med hjälp av matavfall, vilda växter och ett fåtal kommersiella färgpigment kommer vi att tillverka ett färgningsbibliotek med provlappar inklusive färgningsrecept, som du får ta med dig hem. I denna nybörjarkurs går vi igenom grunderna inom växtfärgning, där vi börjar med traditionella färgbad med tyger i olika material och avslutar med experimentella färgningstekniker; med fokus på färgeffekter och mönstring. Vi varvar grundläggande teori med praktik. I slutet av kursen finns det möjlighet för eget arbete, där du fokuserar på en av teknikerna vi gått igenom. Ta då gärna med dig valfri textil eller ett gammalt klädesplagg som du vill färga eller ge ett spännande mönster. Siden och ull är överlägset de bästa fibrerna för växtfärgning, men även bomull, linne och viskos går att färga. Innan kursen startar kommer du att få en lista på vad som är bra att tänka på och vad du ska ta med dig till kursen.

Kursledaren heter Matilda och har studerat och arbetat med textil konst, hantverk och design under nio år och tog en masterexamen på Textilhögskolan förra året. Hon brinner för att färga textil med ämnen från naturen och tycker det är roligt att dela sina kunskaper.

Förkunskapskrav
Grundkurs. Inga förkunskaper krävs.

Kursmaterial
Tillkommer och betalas till ledaren
100 kr tyg per deltagare
50 kr betnings- och färgämne per deltagare
100 kr utrustning per deltagare
TOTALT: 250 kr per deltagare


Kurstid
Torsdag och fredag 18.00-21.00
Lördag och söndag 10.00-15.45 (45 min lunchpaus)

Kursledare
Matilda Falk som har studerat och arbetat med textil konst, hantverk och design under nio år och tog en masterexamen på Textilhögskolan 2021.

Kurslokal
Redbergsskolan, Örngatan 6

Bra att veta
Kallelse skickas ca 2-4 veckor innan kursstart.