Studiecirkel på distans

All ordinarie folkbildningsverksamhet kan i princip genomföras digitalt på olika sätt. Det är samma krav på verksamheten – hur tid räknas, krav på ledare och krav på innehåll.

Krav som gäller för en studiecirkel på distans är samma som för en studiecirkel med fysiska sammankomster. Det är:

  • att samankomsterna är schemalagda och planerade i förväg
  • att deltagare är närvarande vid digitala sammankomster online via t.ex. en videochatt. Deltagare i en sammankomst måste delta samtidigt!

Detta innebär att endast tiden i de genomförda träffarna i videomöten utgör underlag för rapportering, inte inlägg på chattar mellan träffarna. Däremot kan likväl en textbaserad videochatt fungera, det är det samtidiga deltagandet som är kravet.

Om studiecirkeln inte var tänkt att genomföras på distans från början, men ni sedan väljer att ha flera sammankomster på distans istället, vad snäll och beskriv i arbetsplanen på vilket sätt ska ni jobba via nätet. On-line sammankomsterna är bara en annan form och vissa ämnen kan kräva anpassning t ex danscirklar, musikcirklar etc.

Det finns flera olika verktyg som en grupp kan avända för distansverksamhet. Olika verktyg matchar olika behov. Om ni i gruppen inte vet vad som passar er bäst - fråga en verksamhetsutvecklare för tips och stöd!

När ni väljer att ha vissa samankomster på distans i stället för fysiska, se till att markera dem tydligt!  På en papperslista kan det vara notering "D" eller "distans" vid varje sådan sammankomst. Om ni rapporterar med e-lista, skriv ett meddelande vid slutrapporteringen/signering med vilka av sammankomsterna som genomfördes på nätet. 

Kom ihåg att vi alltid finns här som stöd till er för att genomföra en så bra och spännande verksamhet som möjligt!

Vid frågor kontakta: 

Hugo Danred hugo.danred@sv.se  031-707 74 43

Nils Kjerstadius nk@sv.se  031-707 74 40

Valentyna Nosova valentyna.nosova@sv.se 031-707 18 13

Vernesa Dzelic Talajic vernesa.dzelic@sv.se  031-707 18 26

Örjan Thunberg ot@sv.se  031-707 18 06