Tillbaka

F/ACT Movement

Mode är fantastiskt! Det är roligt, kreativt, identitetsskapande och mer än bara kläder. Som det ser ut idag har dock mode blivit en maskin som sliter hårt på planetens resurser. Vi vet att modeindustrin står för mer utsläpp än flygindustrin. Vi vet också att det slängs nästan 80.000 ton kläder rakt i soptunnan varje år. Hur kan vi hjälpas åt för att vända modeindustrin till en mer hållbar riktning? Och hur kan vi som konsumenter vara med och påverka?

Vill du veta mer om hållbart mode och fundera kring textilkonsumtion, trender och hur vi vårdar våra plagg, tillsammans med oss?
Läs mer här och gör intresseanmälan så får vi kontakt.

KURSER
Aktivera din garderob – Hållbart mode
Välkommen till en rolig, inspirerande och unik kväll i Röda Korsets secondhand butik i Visby där du med hjälp av stylistens råd får tips att hitta just din unika stil. Du kommer få med dig matnyttiga tips om styling och förhoppningsvis flera nya aha-upplevelser!
Anmäl intresse här >>

-------
Aktivera din garderob - Remake
Vi uppdaterar och pimpar de plagg som du nu av någon anledning inte använder i din garderob. Vi kommer att klippa, sy om och pimpa plaggen så att de förvandlas och får helt nya utseenden. Kursen går på Gotland.
Anmäl intresse här >>


-------
F/ACT Movement
Genom F/ACT Movement samarbetar kommuner, företag och konsumenter med varandra för att hitta nya spännande lösningar inom hållbart mode! F/ACT Movement är ett projekt från Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås som handlar om att främja en mer hållbar produktion och konsumtion av mode och textil. F/ACT Movement inspirerar konsumenter till att göra mer hållbara modeval och att använda det som redan finns i garderoben. Detta görs genom lokala aktiviteter som arrangeras i samarbete med kommuner, samt genom sociala medier där lokala ambassadörer (så kallade f/activister) sprider inspiration om hur de själva skapar en hållbar garderob. 2020 och 2021 är det sju kommuner som har f/activister (Borås, Gotland, Karlstad, Linköping, Luleå, Stockholm och Umeå).

Vi på studieförbundet Vuxenskolan är stolta arrangörer för Gotlands räkning. Vilken succé det blev! Vi har 8 fantastiska factivister på Gotland som deltar i vår grupp. De lär sig massor om hållbart mode och hur de får en hållbar garderob. De sprider inspiration vidare på sociala medier och peppar andra att haka på!

Factivisterna har 9 månaders köpstopp på nyproducerade kläder, men det finns galet många roliga, kreativa och hållbara knep att ändå skapa en härlig och hållbar garderob, utan att handla nytt. Inga pekpinnar, men med massor av pepp, kunskap och kreativitet.

Vad är genomfört?
Factivisterna har fått en inblick i svensk klädkonsumtion, vad som egentligen är hållbart mode och hur man kan mäta klimatpåverkan genom ett plaggs hela värdekedja (från fiber till garderob). De har reflekterat kring textila material och olika typer av märkningar som finns på marknaden. Reflekterat över sin stil och gjort en garderobsrensning. Med hjälp av stylisten Hulda Andersson har f/activisterna fått en djupdykning inom stil, styling och secondhand. De har även lärt sig mer om Remake och återbruk. Enkla knep utan att man behöver vara sömnadsproffs. Hur de kan laga och vårda sina kläder och varför det överhuvudtaget är nödvändigt. Lagningstjänster vad är det och vad finns det för alternativ.

Vi har haft 4 olika teman under hösten:
1. Aktivera garderoben
2. Styling och second hand
3. Uppdatera och pimpa
4. Laga och vårda.

Se alla F/ACT Movements Remakeskola-filmer här >>

Här är några utmaningar factivisterna testat:
#1PLAGG7OUTFITS - Stilisten Hulda Anderssons utmaning att bära ett plagg under 7 dagar. Matcha på olika sätt. Vad gör det med perspektivet på ens garderob och förhållandet till ens kläder?
#weaveyourstory - kopplat till forskning, att om vi har en kär historia tillsammans med ett plagg, tar vi hand om det bättre då? Berätta ditt plaggs historia.
#Kapselgarderob - Utmaning: 5 plagg. En vecka. Ingen tvätt. Tips på vad vi kan göra istället för att tvätta hela plagget…
#MAKEOVERBINGO – Gör om något gammalt till nytt. Vilka sätt vill du prova? Addera, Brodera, uppdatera, ny funktion, färga, ta fram saxen!

Vi har haft lokala såväl som nationella inspiratörer/ profiler på träffarna som bidragit med kunskap, pepp och inspiration. Projektet fortsätter fram till maj och vi har många spännande saker kvar att lära oss. Bl.a vilka mekanismer finns bakom att göra en beteendeförändring och ännu mer kunskap om olika textila material och vilka egenskaper de har.

Kika in på Instagram och kolla mer:
@fact.movement #factmovement #SVGotland

Och på www.factmovement.se

Har du idéer kring hållbart mode så hör gärna av dig till oss så pratar vi vidare!

Projektledare:
Ann-Charlotte Malm har sin syateljé hemma i Västerhejde och driver där sitt sömnadsföretaget AC re:Make. Hon har gått en mängd olika sömnadskurser genom åren och älskar återbruk. Att hitta nya användningsområden för det som vi normalt tycker är ”skräp” gör henne lycklig. 

Kontakt & intresseanmälan:
Marie Barck, Studieförbundet Vuxenskolan
marie.barck@sv.se
0498-770824


Textilsmart - se alla tipsfilmer från Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket tillsammans >>