Tillbaka

FRIA TANKARS HEM

Den första studiecirkeln i det som kom att bli Studieförbundet Vuxenskolan, fyller 100 år den 24 september 2020. Det var bröderna Eric och Rudolf Carlsson på gården Gåsabol utanför Slöinge i Halland som kallade samman sina kamrater för att starta en samtalsgrupp, som de gav namnet Fria tankars hem. De var trötta på att byns ungdomar inte fick arrangera egna möten för att diskutera frågor som de själva engagerades av, då det i praktiken var kyrkan som hade sista ordet. 

I dag, precis som för 100 år sedan, finns det krafter i samhället som vill begränsa oss i vår frihet att tänka, samtala och lära av varandra. Låt dem aldrig lyckas!

För att uppmärksamma jubileet och Fria tankars hem har Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram en handbok om det goda samtalet. En handbok som ska bidra till fria tankars hem på varje ort, i varje sammanhang och för varje människa. Det är bildningens idé; att genom samtal mellan människor får fler tillgång till varje persons erfarenhetsrum. Detta, ett slags medborgarkunskap, är ett av kitten för att stärka tilliten till varandra och till demokratin.

Runt om i landet kommer vi nu skapa plats för samtal, såväl fysiska som digitala. Fira 100 år av Fria tankars hem.  

Låt samtalen flöda i fria tankars hem!

Kom gärna in till våra kontor och prata med oss om det Goda samtalet och hämta en handbok om "Plats för samtal".