Tillbaka

Ett växande intresse

Tycker du också om att pyssla i trädgården? Du är inte ensam, Kerstin Rosenkvist som driver Östergarns trädgård berättar att näst efter körsång är trädgårdsskötsel ett utav de absolut populäraste fritidssysslorna i Sverige och det växer. Vi pratar trädgård och får tips av Kerstin som tillhandahåller trädgårdstjänster och under hösten leder kurs i trädgård hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Detta är en artikel från tidningen Gotlands Skördemånad 2020 

Så hur kommer vi igång med trädgården Kerstin?
När man ska sätta igång med en ny trädgård/kolonilott eller bara förändra den man redan har, är det prio ett att börja med jorden. Lära sig vilken jordmån man har, se på vad som redan växer där och lista ut vad första åtgärden blir. Det kan handla om att bygga upp och förbättra en eländig jord, få bukt med perenna ogräs eller bara förstå vad som skulle kunna trivas i just din trädgård. Det vanliga är att man är otålig och köper fina växter bara för att konstatera att de inte trivs eller att de bums blir inväxta med ogräs och man får börja om från början igen.

Vad är viktigt att tänka på när man gör höst i trädgården?
Hösten i trädgården kan vara en ganska lat historia. Man ska inte gödsla perenna växter, buskar eller träd. Då kan de få för sig att börja växa vilket ger sämre övervintringsförmåga. Får man mycket stora löv kan de vara bra att samla ihop och lägga på strategiska ställen, men själv räfsar jag aldrig eftersom jag mest har björkar och andra träd med små blad i min trädgård. Däremot är hösten en mycket bra tid för att förbereda sig för nästa säsong! Det går utmärkt att så perenner, anlägga nya rabatter, plantera perenner, träd och buskar. Och alla vårlökar förstås, de sätts nu på hösten.

Finns det några smarta knep och fallgropar?
Vattning är lättare och svårare än de flesta föreställer sig. Det finns två grundregler; täck jorden med nedbrytbart material och vattna mycket men sällan. Minst 10 liter per kvadratmeter och tillfälle, annars söker sig rötterna uppåt istället för neråt och då får de inte tillgång till hela den jordvolym de annars skulle få om rötterna sökte sig neråt istället.

Hur fungerar det här med täckodling som har blivit så populärt? Vilka är fördelarna?
Jag använder täckodling själv, berättar Kerstin. - Det är ett fantastiskt sätt att odla på som har många fördelar. Marken gödslas tack vare att maskar och andra mikroorganismer får dukat bord och man kan till och med få bukt med de värre ogräsen. Dessutom minimerar man behovet av att vattna om man täcker ordentligt. En del tycker att det ser ovårdat ut, men med tanke på hur bra det växer efter några år med täckodling så kompenseras det mer än väl. Vill du anlägga nya odlingsytor på gräsmattan är det ett grävningsfritt sätt att täcka istället för att gå loss med spaden. Dessutom får du ett bättre startläge med en välgödslad jord full med mask istället för att gräva. Grävning torkar ut en lätt sandjord och förstör strukturen på nolltid.

Vi tackar Kerstin för bra tips, och konstaterar att vi har mycket goda chanser att lyckas i trädgården nästa säsong!

Text: Victoria Härlin, Studieförbundet Vuxenskolan
Foto: Staffan Cederborg