Mat & dryck

Är gotlandslimpan ett dammigt arv från en svunnen tid eller kan det vara ett vardagsbröd även idag? Kom och var med och gör detta häftiga kulturarv till din egen kultur.

Innehåll och upplägg:
10.00 – 15.00
Vi startar dagen med klucku tei (förmiddagskaffe och smörgås) och en kort introduktion till gotlandslimpan och vedugnen. Sedan eldar, knådar, bakar upp och gräddar vi härliga bröd! Alla kommer vi med våra erfarenheter och det blir ett fint tillfälle att arbeta tillsammans och lära av varandra. Medan degen jäser finns det tid för en strandpromenad och medan bröden till sist gräddas i ugnen äter vi en sopplunch.

Bra att veta:
Kursen ges hemma hos familjen Svahn på Tjeldervik Gård. Brödet gräddas i klassisk vedugn från 1912 i gårdens bryggarhus. Medtag varma sockor eller inneskor, förkläde, bakduk och filt att vira om det färdiga brödet på vägen hem, eftersom det är viktigt att det svalnar långsamt. I kursavgiften ingår förmiddagskaffe och lunch och självklart även en nygräddad gotlandslimpa som varje deltagare får ta med sig hem. Meddela eventuella allergier vid anmälan till kursen.

Ledaren:
Kursen ges av Matilda Svahn som tillsammans med sin familj är den fjärde generationen som lever på Tjeldervik Gård i Boge. Matilda driver ett andelsjordbruk på gården och odlar och säljer grönsaker på säsongsprenumeration. Under lågsäsong ger hon kurser i bland annat att brygga öl och baka i vedugn.