Djur, natur & miljö

Kursen ger en grundläggande förståelse för kompost och varmkompostering. Vi går igenom hela processen – från sammansättningen av material till hur och när komposten ska vändas för att bli färdig.

Innehåll
Vi startar en varmkompost innehållande många olika material för att främja olika typer av organismer och producera så ”intressant” kompost som möjligt. Med rätt balans mellan mängden kväve, kol, vatten och syre i komposthögen skapas rätt förutsättningar och en mycket snabb komposteringsprocess börjar. Mikroorganismer kommer att bryta ner materialen och reproducera sig explosionsartat, vilket får temperaturen i komposthögen att stiga.

Vi vill nå en så hög temperatur att ogräsfrön, patogener och andra oönskade organismer inte överlever, utan att förlora dom nyttiga mikroorganismerna.

Vi startar komposten tillsammans, och utvecklingen kan sen följas på Matskogens Instagram- och Facebooksida. I mån av tid kommer vi även att undersöka kompostens mikroorganismer med hjälp av bilder eller i realtid via ett USB-mikroskop kopplad till en surfplatta.

Vi tittar också på hur varmkomposten jämfört med maskkompost och hur de olika kompostvarianterna kan komplettera varandra.

Med denna metod är det möjligt att producera stora mängder levande kompost på under en månad!

Förkunskaper
Inga.

Övrigt
Fika, fm/em och lättare lunch ingår. Kursen äger rum utomhus. Oömma kläder rekommenderas.
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Ledare
Jag som leder kursen heter Daniel Bävernäs, jag är certifierad permakulturdesigner och driver Matskogen. Varmt välkomna!

Välkommen till Gamlegårds på norra Gotland
Gamlegårds ligger i Rute socken på norra Gotland, ca 45 minuter från Visby, och 15 minuter till Fårösund. Till Valleviken är det promenadavstånd, där det finns bad och restaurang.

Hos oss kan du gå på någon av våra spännande kurser, du kan även hyra boende hos oss när du går på kurs.

Hit kan du också komma för att koppla av i vår lugna oas. Gården ligger inbäddad i en fin grönska och med en härlig gårdsbild, gränsar till det nybildade naturreservatet Siglajvs.

Buss nr 20 går mellan Visby och Fårösund, vi hämtar vid hållplatsen Rute kyrka för dig som går på kurs.

Har du frågor kring denna kurs eller vill du boka övernattning ring: Helen 070-289 82 45 eller mejl: info@gamlegards.se