Hantverk & konst, Trädgård, hus och hem

Hur sätter du upp en Gotlandstun på gammalt vis?
Här får du lära dig i hur man sätter upp en Gotlandstun, du kommer få jobba med hela kedjan:
ut i skogen och hämta material, sedan bygga upp den till färdig tun.

Innehåll
På kursen går vi igenom grundläggande arbetsmoment och om olika sorters tun, vi går i skogen och hämtar material till kommande dags uppsättning. Under dag 2 jobbar vi hela dagen med uppsättning och övar på att hantera olika typer av svårigheter som kan uppstå under bygget. Tillsammans reser vi en traditionell gotländsk tun, med störar av ene, troder och bandar som håller samman konstruktionen, precis som det gjordes förr.

Förkunskaper
Inga, har du motorsågskörkort tar du med egen och skyddsutrustning. För andra gäller en vass yxa, oömma kläder och rejäla arbetshandskar

Upplägg
En helgkurs där lunch och fm/em fika ingår. Gemensam middag på kvällen för de som vill. Kontakta Gamlegårds Rute för övernattning (se nedan).

Ledare
Jimmy Hallbom en hängiven tunbyggare. Började redan som barn att hjälpa gubbarna att leta material i skogen, sen var han fast. Jimmy har jobbat med att sätta upp Gotlandstun i 20 år. Jobbar hellre i skogen än knappar på mobilen.

Välkommen till Gamlegårds på norra Gotland
Gamlegårds ligger i Rute socken på norra Gotland, ca 45 minuter från Visby, och 15 minuter till Fårösund. Till Valleviken är det promenadavstånd, där det finns bad och restaurang.

Hos oss kan du gå på någon av våra spännande kurser, du kan även hyra boende hos oss när du går på kurs.

Hit kan du också komma för att koppla av i vår lugna oas. Gården ligger inbäddad i en fin grönska och med en härlig gårdsbild, gränsar till det nybildade naturreservatet Siglajvs.

Buss nr 20 går mellan Visby och Fårösund, vi hämtar vid hållplatsen Rute kyrka för dig som går på kurs.

Har du frågor kring denna kurs eller vill du boka övernattning ring: Helen 070-289 82 45 eller mejl: info@gamlegards.se