Historia & Konsthistoria

Kursbeskrivning


Brännässlan är intressant ur många olika perspektiv; mat och hälsa, ekologi och miljö, religion- naturhistoria, folklivsforskning samt inom odling och trädgård. Det här är ett diskussionsforum där vi ses på Zoom varannan vecka


Målgrupp


Alla som vill veta mer om brännässlan som kulturväxt.


Mål


Att tillsammans med andra sprida information och öka den individuella kunskapen kring kulturhistoria i allmänhet och brännässlan i synnerhet.


Innehåll


Som medlem i Sällskapet Nellorna har vi med gemensamma krafter hittat mycket information kring brännässlan. Men folkbildning går ju ut på att vi lär av varandra, och jag vill lära mig mer om brännässlan. Denna digitala föreläsningsserie är på fyra träffar indelad i nedanstående fördjupningsområden. Vid varje träff presenterar jag en Powerpoint på ca 45-50 min kring ett givet ämne enligt ovan och därefter blir det en halvtimmes öppen diskussion.


- Brännässlan – mer än bara soppa (Nässlan inom mat, medicin och skönhet)


- Brännässlan i natur och trädgård (Ekologi och miljö, systematik och tips för trädgården)


- Nässelfiberns praktiska nytta – för växten och för oss (Fiber, garn, textilier och papper)


- Vetenskaplig kuriosa – skrönor, huskurer och forskning (Vetenskaplig fakta blandat med skrönor och huskurer)


Studiematerial


Möjlighet att koppla upp på digitala mötesplattformen zoom. Lista på källor och övrigt referensmaterial visas under föreläsningen.


Om kursledaren


Anette Johansson är utbildad molekylärekolog och har mer än ett decenniums pedagogisk erfarenhet inom natur- och miljöområdet. Som medlem i Sällskapet Nellorna är Anette medförfattare till boken ”Brännässlan – en älskad kulturväxt”.