Hantverk & konst

Kursbeskrivning


Brännässlan innehåller starka växtfibrer som kulturhistoriskt har nyttjats till garn och textilier. Här får ni prova på att få fram växtfibrer från färska brännässlor och tvinna grova rep eller tunnare, dekorativa snören.


Målgrupp


Alla som är intresserade av kulturväxter, naturmaterial eller hantverk från förr.


Mål


Med hjälp av dina kunskaper om brännässlan som spånadsväxt kan du på egen hand gå vidare med egna försök och nå den fiberkvalité du önskar.


Innehåll


Dagen varvas mellan teori om kulturhistoriska fakta kring brännässlan och praktiska moment där ni får skörda, bearbeta och prova på att producera grövre rep och dekorationssnöre av nässelfibrer.


Studiematerial


Vi håller social distans och är mestadels utomhus så ta på er kläder efter väder och egen fika och lunchkorg. Material som kan behövas till de praktiska momenten är handskar, sekatör eller sax och en liten skalkniv (pennkniv). Pälskardor och smådjurskammar i metall är utmärkta verktyg vid bearbetning av nässelbast. Vid ihållande regn sker teorigenomgångar och fiberbearbetning under tak.


Om kursledaren


Som medlem i Sällskapet Nellorna är Anette Johansson medförfattare till boken ”Brännässlan – en älskad kulturväxt”. Anette är utbildad molekylärekolog och har en god pedagogisk erfarenhet både som folkbildare och inom samtliga skolformer.