Trädgård, hus och hem

Kursbeskrivning


Kom igång att odla i pallkrage/låda. Häng med på en heldag med trädgårdslunch Från jord till bord.


Målgrupp


Till dig som vill äta nyttigt och gott och som vill vara miljömedveten och odla din egen mat på ett naturligt och enkelt och billigt sätt.


Mål


För dig som vill veta allt om fördelarna att odla i pallkrage


Innehåll


- Hur maxar man skörden på liten yta, hur kommer man igång på bästa sätt , vad skall man odla för att det skall bli mest lönsamt och ad lagar man för rätter på det man odlar


- Inspiration av pallkragar och odlingslådor, olika storlekar och olika placeringar.


- Jord, gödsel och täckodling, biokol och vattning och pallkragekompost


- Vad lämpar sig att odla i pallkrage? Fokus på ätbart men även blommor som behövs för mångfalden i trädgården, kryddor, perenner mm. Vad använder man grönsakerna till? Recept på enkla maträtter. Växtföljd.


- Odla ätbart i kruka. Sådd. Förså och förkultivera. Direktsådd. Färdiga plantor. Tidsschema för sådder. Hur mycket får plats och hur samplanterar man de olika grönsakerna och blommorna? Samla egna frön. Planteringstips. Odla under skydd. Odla på höjden. Skördetips. Skadedjur – hur gör man när man blir drabbad och vad kan man göra för att förebygga skadedjur?


- Vi avslutar med att bredså och så pluggar.


- Det ingår två fikapauser och en lunch från trädgården


Studiematerial


1 bredsådd av persilja. 14 grönsaksplantor. Checklista för de olika årstiderna. Fröschema. 


Om kursledaren


Annika Christensen arbetar som trädgårdsfotograf/skribent och är känd från trädgårdstidningen Allt om trädgård där hon i 7 år skrev dagbok om sin trädgård. Hon har 46 000 följare på Instagram där hon heter @annikasnaturligating.