Historia & Konsthistoria

Kursbeskrivning


Kursen vänder sig till dig som vill börja släktforska och vill lära dig grunderna.


Upplägg distanskurs


Kursen kommer att genomföras på distans i realtid. Vi kommer använda ett verktyg som heter Teams eller Zoom. Du behöver inte ha dessa programvaror installerade på din dator. Detta innebär att du behöver en dator med web kamera och mikrofon.
Det har visat sig ansträngande att sitta 3 timmar framför en datorskärm och följa undervisningen. Vi kommer därför att dela upp vare kurstillfälle i tre delar. • Teori kl. 09.00 – 10.00 • Övning kl. 11.00 -1200 • Frågor kl. 13.00 – 14.00


Mål


Du får lära dig grunderna och metodiken hur man släktforskar. Vi kommer arbeta med olika typer kyrkböcker och hur du strukturerar ditt arbete och dokumenterar det. Riksarkivet och kyrkoarkivets uppbyggnad med volymbeteckningar. Källkritik Du kommer också få en introduktion till tolkning av gamla handskrifter.


Innehåll


- Födelse- och dopböcker


- Död- och begravningsböcker


- Lysning- och vigselböcker


- Husförslängder och församlingsböcker


- In- och utflyttningsböcker


- Orientering tolkning av gamla handskrifter


Studiematerial


I kursen använder vi oss av ArkivDigital och Riksarkivets Digitala forskarsal. För ArkivDigital tillkommer kostnad för ett elevabonnemang på 13 veckor. Alla föreläsningar genomförs med Power Point och presentationerna blir en del av kursdokumentationen.


Om kursledaren


Gert är en kunnig ledare från Hallands släktforskarförening som är pedagogisk och kan det mesta om släktforskning.