Historia & Konsthistoria

Kursbeskrivning


För dig som vill komma igång! Vi går igenom släktforskningens grunder, kyrkoarkiv och handskriftsläsning, samt lär oss om olika databaser. Viss datavana krävs.


Målgrupp


Kursen vänder sig till dem som är nyfiken på släktforskning och vill söka sina anor.


Mål


Att lära sig sambandet mellan Hus-Församlingsböcker, Födelse-Dödbok samt Lysningsböcker. Att kunna följa sin ana vid flyttning mellan olika församlingar. Att komma igång med att bygga sitt Släktträd.


Innehåll


- Hur är en Hus-Församlingsbok uppbyggd, vilka uppgifter ger den och hur förstår jag prästens anteckningar.


- Vad berättar Födelseboken och vart hänvisar den i Hus-Församlingsboken.


- Vad berättar Dödboken och vad kan jag läsa ut av den.


- Vad berättar Lysningsboken.


- Vilken hjälp kan jag få av Flyttböckerna som upprättades av prästen.


- Lära sig läsa gammal skrift till viss del.


Studiematerial


Arkiv digital 395 kr. Släktbyggnadsprogrammet MIN SLÄKT 500:- engångskostnad. Mängder av gratismaterial tillhandahålles av kursledarna. Dator kan tillhandahållas av SV.


Om kursledaren


Mats började släktforska efter pensionen. På biblioteket i Laholm kom han i kontakt med Södra Hallands Släktforskningsring. Hans intresse utvecklades så att han nästan blev en nörd. Släktforskning är otroligt spännande och han upptäckte hela tiden saker som han inte hade en aning om. Det gick så långt att han även blev ordförande i Föreningen. Han har hållit i otaliga nybörjar -och fortsättningskurser i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Laholm/Halmstad. 2016 DNA testade han sig och fattade ingenting. På sin farfars/farmors sida stämde det inte. Det slutade med att han skickade efter sina födelseuppgifter och allt föll på plats. Den far som han trott var hans far i 73 år var inte biologisk. I chock men också i glädje fick han en bror och en syster som han varit totalt ovetande om.