Hantverk & konst

Kursbeskrivning


Här får du möjlighet att under handledning testa på att slipa ädelstenar. Denna kurs är en prova på kurs inom gemmologi (Läran om ädelstenar) samt ädelstensslipning. Stenarnas värld innehåller mycket mer än man tror.Målgrupp


Den här kursen riktar sig till vuxna som är nyfikna på att få veta lite mer om ädelstenar och hur man kan bearbeta dem.Mål


Efter avslutad kurs har du fått med dig kunskap som hjälper dig att kunna slipa en sten. Samt en liten fördjupning i kunskapen om ädelstenarnas värld. T.ex:- Vilka är de vanligaste ädelstenarna på marknaden?
- Vad är en ädelsten?
- Var kan man finna dem?
- Hur slipar man en sten och vilka metoder används.
Och mycket mer.Innehåll


Kursen är en prova på kurs som innehåller en liten teoridel och en slipdel, där man kommer att få grundläggande kunskaper i vilka stenar som är vanligast på smyckesmarknaden, hur de bildas, vart man finner dem, hur man slipar dem, hur stenar behandlas. m.m.
Oftast så får man en hel annan syn på stenar.- Grundläggande geologi
- Grundläggande ädelstensgeologi/gemmologi
- Grundläggande maskinsäkerhet
- Grundläggande slipmetoder
Studiematerial


Material till slipning kommer att ingå i kursens kostnad.
Man bör ha med papper o penna eller dator.
Om kursledaren


Kursen leds av Anders Johansson från Istorp i Mark. Han har 5 års erfarenhet inom gemmologi och ädelstensslipning. Anders har gått sin utbildning i den lilla byn Lannavaara i Norrbottens län.
De första två åren gick han via Luleå tekniska universitet och blev utbildad Ädelstenstekniker. Efter detta gick han en lärlingsutbildning som Ädelstensslipare via Hantverkslärling i Leksand. I framtiden kommer han att ta ett gesällbrev som Ädelstensslipare.