Mat & dryck

Kursbeskrivning


Kursen är inriktad på matsvamp och vanliga förväxlingssvampar till matsvamp. I kursen tas även upp var man hittar svamp, vad man bör ha med sig på sin svamptur och vad man ska tänka på för att plocka svamp säkert. Vi går igenom vanliga svamptermer som skivling, sopp och ticka. Kursen vänder sig till nybörjare i svampplockning eller till den som vill lära sig mer om svamp och börja plocka fler matsvampar än kantareller och karljohan.


Upplägg för onlinekursen


Kursen är på 10 studietimmar à 45 min. I kursen varvas videoföreläsningar (ex. genomgång av olika matsvampar, tillvaratagande av svamp) med självstudier (inkluderat att deltagarna går ut i naturen och tittar på svamp), quiz och träffar online i realtid (3 x 45 min), där vi t.ex. kan diskutera frågor som kommer upp under kursen. Datum för träffar i realtid: söndagarna den 26/9, (20.00-20.45), 10/10, (18.00-18.45) och 17/10 (20.00-20.45). Vi använder Zoom för våra realtidsträffar.


Målgrupp


Kursen vänder sig till nybörjare i svampplockning eller till den som vill lära sig mer om svamp och börja plocka fler matsvampar än kantareller och Karljohan.


Mål


Att du som deltagare ska få en introduktion till svampplockning och känna att du vågar plocka några olika matsvampar.


Innehåll


- Vad är svamp, var hittar man den och hur hanterar vi och tillvaratar den?


- Skivling, sopp, ticka, svamp med åsar


- Några vanliga och goda matsvampar


- Våra farligaste giftsvampar och förväxlingssvampar


- Saker att ha med sig i svampskogen, säkerhet


- Var kan man hitta tillförlitlig information om matsvamp?


Studiematerial


Vi rekommenderar " Nya svampboken" av Pelle Holmberg och Hans Marklund om du vill ha en bok.


Om kursledaren


Louise Nevander är utbildad svampkonsulent och håller i svampkurser och svampexkursioner.  Louise är medlem i Svampkonsulenternas Riksförbund. Utöver sin svampkunskap har Louise en mångårig bakgrund som ledare och pedagog, bland annat som teaterledare i Lund, skidlärare i Österrike och adjunkt i juridik vid Malmö universitet. 2017 genomgick hon kursen ”Att vara lärare i högre utbildning” vid Malmö högskola.