Mat & dryck

Kursbeskrivning


Kursen är inriktad på matsvamp och vanliga förväxlingssvampar till matsvamp. I kursen tas även upp var man hittar svamp, vad man bör ha med sig på sin svamptur och vad man ska tänka på för att plocka svamp säkert. Vi går igenom vanliga svamptermer som skivling, sopp och ticka.


Målgrupp


Kursen vänder sig till nybörjare i svampplockning eller till den som vill lära sig mer om svamp och börja plocka fler matsvampar än kantareller och karljohan.


Mål


Att du som deltagare ska få en introduktion till svampplockning och känna att du vågar plocka några olika matsvampar.


Kurslitteratur


Vi rekommenderar " Nya svampboken" av Pelle Holmberg och Hans Marklund om du vill ha en bok.


Upplägg för onlinekursen


Kursen är på 9 studietimmar à 45 min. I kursen varvas videoföreläsningar (ex. genomgång av olika matsvampar) med självstudier (inkluderat att du går ut i naturen och tittar på svamp) och träffar online i realtid (3 x 45 min), där vi t.ex. kan diskutera och artbestämma svampar som du hittat samt andra frågor som kommer upp under kursen. Datum för träffar i realtid: Tors 10 september 17.30-18.15 Tors 24 september, 17.30-19.00. Vi använder Zoom för våra realtidsträffar.


Innehåll


- Vad är svamp, var hittar man den och hur hanterar vi svamp?


- Skivling, sopp, ticka, svamp med åsar


- Några vanliga och goda matsvampar


- Våra farligaste giftsvampar


- Saker att ha med sig i svampskogen, säkerhet


- Var kan man hitta tillförlitlig information om matsvamp?


Om kursledaren


Louise Nevander är utbildad svampkonsulent och håller i svampkurser och svampexkursioner. Hon driver verksamheten SvampTur, www.svamptur.se . Louise är medlem i Svampkonsulenternas Riksförbund och styrelseledamot i Skånes Mykologiska Förening – Puggehatten. Utöver sin svampkunskap har Louise en mångårig bakgrund som ledare och pedagog, bland annat som teaterledare i Lund, skidlärare i Österrike och adjunkt i juridik vid Malmö universitet. 2017 genomgick hon kursen ”Att vara lärare i högre utbildning” vid Malmö högskola.