Mat & dryck

Har du fått smak för det som ursprungligen kallas “livets vatten” och vill lära dig mer om whiskyns ursprung och hur framställningen går till är detta kursen för dig. Vi varvar historiestudier med provsmakning i syfte att fördjupa förståelsen för denna komplexa och ädla dryck.


Målgrupp


För dig som är nybörjare inom ämnet och har ett intresse av att lära dig mer om whisky tillsammans med andra.


Mål


Att lära oss mer om hantverket bakom tillverkningen av whisky och om dess historia genom närmare studier av Skottland, Sverige och Japan.


Innehåll


Vid varje kurstillfälle kommer vi att gå igenom en utvald region, dess whiskyhistoria samt vad som utmärker just denna region när det gäller tillverkning av whisky. Vi kommer tillsammans att besvara frågor som


- Var och när tillverkades den första whiskyn?


- Vad är skillnaden mellan en single malt och en blended whisky?


- Hur lagras whisky?


- Vilken skillnad gör det för smaken vilket fat man väljer att lagra det på?


- Vad har gardiner och näsor med provsmakning att göra?


- Vi lär oss om de olika sorterna i varje region och kommer vid varje kurstillfälle att provsmaka två sorter för att lära oss analysera whiskyns karaktär.


Studiematerial


Det ingår ett kompendium med utdrag ur bl a: “Whisky - 105 noga utvalda sorter” Ingvar Rönde “Skottlands bästa whisky – De främsta destillerierna och intressantaste whiskysorterna” Ingvar Rönde.


Om kursledaren

Petra är en Whiskey-entusiast sedan tio år tillbaka och med ett brinnande intresse för folkbildning i alla dess former.