Hälsa & välbefinnande

Kursbeskrivning


Medicinsk yoga är en mjukare form av kundaliniyoga med mycket fokus på andning, vila och kroppskännedom. Genom att göra lugna, inkännande rörelser lär du känna dig själv, vad din kropp tycker om och vad ditt sinne behöver. Du släpper stress, spänningar och upplever skön stillhet och vila. Du kan sitta på stol om du inte kommer ner på matta. Här jobbar vi efter var och ens förutsättningar.


Målgrupp


Alla, oavsett om du är frisk eller har någon sjukdom, kan utöva och tillgodogöra sig den medicinska yogans goda effekter.


Mål


.Yoga hjälper oss att uppnå balans mellan kropp, sinne och själ. Genom yoga uppnår vi harmoni, vi lär känna oss själva bättre och vårt immunförsvar stärks.


Innehåll


Medicinsk yoga är en mjukare form av kundaliniyoga med mycket fokus på andning, vila och kroppskännedom. Under passet kommer vi att göra lugna, inkännande rörelser som gör att du lär känna dig själv, vad din kropp tycker om och vad ditt sinne behöver. Du lär dig tekniker som gör att du släpper stress och spänningar och istället upplever en skön stillhet och vila. Forskning har visat att medicinsk yoga kan ge förbättrad sömn, förbättrat minne, ökad koncentration, minskad trötthet/utmattning mm. Det kan också hjälpa mot fysiska besvär som ryggont, högt blodtryck, hjärtproblem, migrän mm. Vårdcentraler och sjukhus runtom i Sverige erbjuder medicinsk yoga åt sina patienter och det forskas en hel del i Sverige kring medicinsk yoga och dess goda effekter..


Studiematerial


Klä dig i mjuka kläder och ta med dig filt och yogamatta.


Om kursledaren


Gilla Törhagen är samhälls- och beteendevetare med ett stort intresse för friskvård och hälsa. Gilla är utbildad yogalärare inom flera olika yogaformer och håller klasser i kundaliniyoga, medicinsk yoga och samayoga.