Tillbaka

Våga, vilja, prova, växa...med Helén

Utbildad livsmedelsingenjör, banbrytande kycklingentreprenör, föreläsare, författare, styrelseledamot, vikarierande riksdagskvinna, företagsrådgivare, projektledare, chef, driver Bed & Breakfast, konferensanordnare och singelentreprenör. Bakom denna beskrivning hittar vi Helén Andersson som nu både föreläser och håller kurs hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Helén Andersson är en färgstark personlighet i Halland - engagerad, modig och verkar alltid ha något på gång.

-Med min föreläsning vill jag ge kraft och energi till människor att gå vidare i sina liv och våga att  leva sina drömmar och idéer, säger hon.
-Att våga släppa rädslan, även om man misslyckas eller det blir fel ibland. Jag vill få människor att ta klivet ut idet okända, känna tillit och skrämma iväg Jante. Packa om sitt livs bagage. Tömma det gamla och stoppa in det nya.

éHHele HhhHelén är född på landsbygden på Torsåsen utanför Falkenberg. Tidigt fick hon lära sig stå på egna ben och genom livet har hon haft sin beskärda del av motgångar.

-Ja jag har haft flera tuffa perioder, säger Helen. Dels under min uppväxt när min mamma blev omyndigförklarad när jag var 13 år, jag hade svårt att finna läsro under skoltiden och fick hjälpa till mycket hemma. En annan svår tid var när Torsåsen Fågelprodukter gick i konkurs på grund av tre olika virus under ett år.
-Det var en jättetufft  när allt var ovisst hur man skulle stötta de 90 anställda och förklara det som skedde. Då var det ångestfyllt både före och en lång period efter.

Hur har du blivit den du är?
 -Med min bakgrund har jag varit tvungen att tro jag kan göra det jag vill, dels för att jag är envis och velat skapa och utveckla när jag fått en idé och velat visa att jag kan och att det går. Har alltid ställt mig egna kraftfulla frågor och tagit bort det där att inte lyssna på folks ”nej det går inte”.  I stället har jag blivit taggad av detta och sett det som en utmaning


Vi upplever alla motgångar i livet, tror du att dessa är ett ”nödvändigt ont” för att utvecklas som människa?
-Både ja och nej. Man blir mera empatisk om man haft motgångar och lyckats ta sig igenom till andra sidan och om man bestämmer sig för att inte vara bitter.  För mig har det varit viktigt att bestämma att inte vara negativ utan se motgångar som en lärdom. Man har i alla fall prövat. Motgångar kan också utmana.  Visst är det utvecklande med motgångar men kan också skapa rädsla att prova nytt hos en del människor.

En av de viktigaste hjärtefrågorna för Helen Andersson är att hela tiden våga pröva nytt, och att det egentligen aldrig är för sent.

Din kurs handlar mycket om just detta, att fortsätta att växa och utvecklas hela livet, anser du att det finns åldersdiskriminering i Sverige?
-Ja absolut. Vi hänger upp oss och bedömer människor på siffror. Det är mycket märkligt om vi inte finns och inte duger bara för att det står ett visst år på födelsedagen. Människan mår inte bra av det, vi blir ju faktiskt inte ”gamla”, vi bara mer och mer ”åldersrika”!
- Det är likadant att vara ung. De yngre har mycket att lära äldre med sina tankar, de ska ta över efter oss. Naivitet är inte dumt för då blir allt nytt igen med andra ögon och infallsvinklar.

Du har hoppat in som riksdagsledamot tidigare, vad skulle du göra om du blev statsminister?
-
Blev jag statsminister skulle jag skapa ett öppnare samhälle där vi har mindre regelverk. Tro på människans goda och verka för många fler mötesplatser. Bygga fler broar mellan stad och landsbygd och mer ”Var dags kunskap” i skolorna - så människor får en grundtrygghet.