Tillbaka

Dans på distans

Veckans ledare: Felicia Martinez och Jenny Berg. Dansar med sina deltagare på distans. Uppkoppling och teknik är avgörande. Mixen består av Hiphop, personligt uttryck och kreativitet. Två testprojekt har gjorts. Nu är Felicia och Jenny redo för fler. 

Fysiska möten, digitala träffar, en ledare i gruppen och en annan på distans. Det är ingredienserna i Dans på distans, ett projekt som Studieförbundet Vuxenskolan i Umeå gör tillsammans med Dans i Västerbotten. Felicia Martinez är en av initiativtagarna, Jenny Berg heter den andra. Det hela började för fem-sex år sedan. 

På bilden ovan Felicia Martinez som är dansledare i projektet Dans på Distans. I bakgrunden syns tekniker Mats Joansson från Region Västerbotten. Foto: Jenny Berg. 

Många mil skapade ny kurs

- Vi gillade Hiphop båda två men vi ville inte resa så mycket. Avstånden här är i Västerbotten och inlandet är ibland väldigt stora. Det blev för mycket resa, för lite dans. Då föddes Hiphop Connection, en virtuell danskurs, säger Jenny Berg.

Den virtuella danskursen utvecklades och nu har Felicia och Jenny haft två testprojekt. Ett i Vilhelmina och i Kapstaden. Att lära av varandra och olikheter är viktigt. Dansarna i Kapstaden lär av Felicia och Jenny på Ersboda, och vice versa.  

-  Dansarna i Kapstaden är så bra på breaking, där har vi mycket att lära, säger Jenny Berg.

Hur fungerar distans på distans? Hur blir de kommande kurserna?

Två test är gjorda och nu finns planer för fler kurser, nästa gång i flera länder i Europa.

Tanken är att starta med en fysisk träff, sedan fortsätta via distansverktyget Acano och till sist avsluta med en fysisk träff.

- Det här är nyskapande, det tilltalar mig starkt, säger Felicia Martinez och fortsätter:

- Det är viktigt för mig att deltagarna i gruppen känner sig fria till personligt uttryck och kreativitet. Det skapar jag genom en tillåtande och öppen stämning. Grunden är professionalitet blandat med personligt engagemang.

Ledare och kvalitet

Tekniken må vara ny, men teamkänsla, ledare och gruppdynamik är fortsatt viktigt. 

- Cirkelledaren är avgörande för att det här ska fungera. I Dans på distans behövs två stycken ledare. En lokal cirkelledare i gruppen och en på distans, berättar Jenny. 

Kvalitet är avgörande.

- Vi vill ha samma kvalitet som i liveklasser. Nu är vi i hamn, nu är vi redo för fler kurser,  säger Jenny, som också är verksamhetsutvecklare hos SV i Västerbotten. Dessutom är hon chokladproducent.

- Ja, jag framställer choklad. Vi är bara tre stycken i Sverige som gör det. Jag fixar chokladprovning med Studieförbundet Vuxenskolan också, avslutar Jenny Berg. 

 

Jenny Berg. Foto: Johan Gunséus 

-

Mer om Dans på distans?

Kontaktperson: Jenny Berg, jenny.berg@sv.se