Lättläst version saknas
Tillbaka

Feministsmeden

Nathalie Andersson är Feministsmeden som lär ut silversmide till andra. Utanför jobbet med butiken och de egna smyckena håller Nathalie i kurser i silversmide hos Studieförbundet Vuxenskolan. Någonting som gör att hon själv lär sig mycket också. 

– Jag vill att man ska känna sig stärkt när man har på sig mina smycken, säger Nathalie medan hon plockar fram smycken och förbereder för att öppna för dagen.

Intresset för smide fanns där tidigt. Som 15-åring flyttade hon 43 mil hemifrån för att gå guldsmedslinjen på gymnasiet. Efter det hade hon lärlingsplats hos en smed i två och ett halvt år och gjorde därefter gesällprov för att själv bli smed. Sedan 2014 kallar hon sig för Feministsmeden och i mars i år öppnade hon butiken på Kungsholmen i Stockholm.

Hur kom Feministsmeden till? 
– En kompis till mig frågade om jag kunde göra ett kvinnotecken i guld. Sen fick hon massor med frågor om var hon hade köpt det. Jag började göra lite mer och sälja på nätet och det sålde jättemycket! Ungefär samtidigt blev jag sjukskriven från mitt jobb hos en juvelerare på grund av astmaproblem. Då bestämde jag mig för att starta eget istället, en dröm jag hade haft länge.

Utanför jobbet med butiken och de egna smyckena håller Nathalie i kurser i silversmide hos Studieförbundet Vuxenskolan. Någonting som gör att hon själv lär sig mycket också. 

– Jag utgår från vad eleverna själva vill göra och klurar sen ut ett sätt för dem att kunna göra det, och att det inte ska ta för lång tid att göra det. Att lära ut till andra – det är väldigt utvecklande för mig!

Läs mer om kurserna här 

-

Text: Ida Ömalm Ronvall Bild: sv.se