Tillbaka

Oscarsnominerad filmare leder kurs för nyanlända

25 ungdomar och en Oscarsnominerad kursledare. Det är några av ingredienserna i ”Film för nyanlända”. Filmaren Mathias Fjellström heter den Oscarsnominerade filmaren. Redan som 15-åring skapade han sin första studiecirkel. 

- Jag jobbar i första hand som producent och regissör, men har även undervisat en del genom åren och i samband med att min dotter deltog i en teaterkurs hos Studieförbundet Vuxenskolan/ Kulturistan frågade jag om det kunde finnas intresse för en kurs i filmskapande, berättar Mathias Fjellström.

Carlos de Rada Moniz, verksamhetsutvecklare hos Studieförbundet Vuxenskolan, nappade på Mathias fråga. Resultatet blev en kurs för nyanlända, ett samarbete mellan Mathias, Studieförbundet Vuxenskolan och Film i Västerbotten.

Oscarsnomineringen då? Jo, det var 2010 som Mathias Fjellström och Patrik Eklund fick en nominering för bästa kortfilm med sin "Istället för abrakadabra".

 Mathias är rutinerad när det gäller kurser och studiecirklar.  

- Redan som 15-åring arrangerade jag min första studiecirkel som då handlade om datorprogrammering och mina första filmer drevs som projekt i samarbete med studieförbund. 

Deltagarna i det här filmprojektet satsar 12 lördagar, tid och energi. 25 ungdomar från olika delar i världen är med.

 

- Jag pratar primärt svenska och summerar på engelska. De flesta har grundläggande kunskaper i svenska och så förstärks också deras språkliga utveckling. Sedan har vi en briljant tolk i en kille som heter Enayat Tamin. Han hjälper till och översätter, både språkligt och kulturellt. Språket är helt klart en utmaning då många olika språk talas, men hittills har det gått bra, berättar Mathias Fjellström.

Mathias gillar att vara kursledare. Han lär sig saker genom att förklara för andra, berättar han. Dessutom breddar han sitt kontaktnät och träffar människor han sedan kan anställa, säger han också.

- Det är också en enormt häftigt upplevelse att se hur människor utvecklas, lär sig saker och blir bättre, säger Mathias.

Vilket är ditt bästa tips till personer som vill börja lära sig filmteknik? Var ska man börja, hur kan man tänka?

- Filmproduktion är ett lagarbete så försök hitta likasinnade som också har ett brinnande intresse. Idag är det relativt lätt via nätforum och regionala centran som Film i Västerbotten. Har man ett gäng att jobba med så brukar man enkelt gemensamt kunna hitta information. Det finns också en positiv tradition av mentorskap i filmbranschen. Många äldre och erfarna filmarbetare brukar gärna dela med sig av erfarenheter och kunskaper, säger Mathias.  

Deltagarna på ”Film för nyanlända” får en gedigen utbildning i filmproduktionens olika moment. Allt från regi, foto, ljud och skådespeleri. Tanken är att de som vill kunna fortsätta med film och till exempel starta en filmförening. Mathias Fjellström hoppas också att projektet ska ge deltagarna en bild av hur det svenska samhället fungerar.

- Jag har själv spelat in film i olika städer runt om i Sverige och i viss mån även i utlandet. Min erfarenhet är att kameran och organiserandet av en filmproduktion är ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med nya människor och platser, säger Mathias.  

 


Enayat Tamin, filmare och översättare, och Mathias Fjellström, filmare och kursledare.

Text: Matilda Asp. Bilder: Carlos de Rada Moniz och privata.

--