Djur, natur & miljö, Hantverk & konst, Hållbar utveckling

Testa att färga tyg på ett naturligt sätt! Vår ledare Alvamarlen visar hur du med hushållsavfall, blommor och blad på ett enkelt sätt kan skapa färger och mönster och ge återbrukade textilier, som till exempel gamla lakan, ett nytt liv. Om du vill kan du sedan fortsätta att brodera eller trycka på de färgade tygerna med textilfärg och schabloner. Vid detta prova-på tillfälle visar Alvamarlen även en liten utställning exempel på hur begagnade kläder har fått ny design med en mer avancerad form av botaniskt tryck.

Inga förkunskaper krävs. Vi håller till utomhus, håller avstånd och är noga med handhygienen. Vuxna och barn från 10 år är välkomna förutsatt att en inte tillhör riskgrupper kopplade till Covid -19 eller har symtom (även milda) på luftvägsinfektion/förkylning mm. Föranmälan här på webben och drop-in-platser i mån av plats. Gratis för barn 10-18 år. Ta gärna med röda och gula lökskal, maskrosor, björklöv, vassvippor, vissnade rosor, pioner etc, men annars finns det material på plats.

Mer om botaniskt tryck och kopplingen till miljö, hälsa och klimat:
Botaniskt tryck och naturlig färgning av textilier påminner oss om att människor och livsmiljö är avhängiga av varandra. Vi behöver minska vår klädkonsumtion och efterfråga produkter som inte är skadliga för människor och miljö. Inte minst med tanke på situationen för kvinnor och barn i produktionsländerna. En minskad konsumtion av textilier och återbruk av kläder bidrar helt enkelt till en bättre hushållning med jordens resurser.

---
Detta är en aktivitet inom Brunflo Hembygdsförenings föryngringsprojekt. Läs mer om projektet och sommarens övriga events och workshops:
https://www.facebook.com/Brunflo-Hembygdsf%C3%B6renings-F%C3%B6ryngringsprojekt-100406261675987/?epa=SEARCH_BOX
https://www.hembygd.se/brunflo/news/17711