Musik, teater

Det finns fortfarande plats på spelkursen under Föllingeveckan 2019, så välkommen att anmäla dig om du är intresserad.
Det är möjligt att efteranmäla sig till och med måndag 15 april, och antagning till kursen sker vartefter anmälan kommer in (... så först till kvarn...).
Se vidare info nedan och på Föllingeveckans hemsida www.follingeveckan.com
Bara så det inte råder någon oklarhet: alla som anmält sig senast 28 februari (ursprunglig sista anmälningsdag) har förstås sin plats på kursen.


Spelkursens mål är att förmedla bra dansmusik i allmänhet och i synnerhet om du vill spela till danser från Föllinge- och Hotagenbygden. Spelandet sker nivågrupperat och mestadels på gehör. Vid flera tillfällen möts spel- och danskurs för att hitta/känna in passande tempo och karaktär i låtarna.
En del av kursmaterialet, noter och inspelningar, skickas via e-post som länkar till vår webbplats i förväg.
Kursen har plats för ca 30 deltagare.
Upplysningar: Ulf 070-583 98 77.
Bröderna Ulf och Mats Andersson är båda riksspelmän sedan 1978 och uppväxta i Föllinge.
De började spela fiol i 10-årsåldern med spelmannen Lennart Olsson från Föllinge som lärare.
Möten med traditionsbärare runt om i Jämtland har gett dem en genuin grund som folkmusiker. Ulf och Mats erövrade stort guld i samspel redan 1982 och är lika uppskattade estradörer som kursledare. Deras skickliga samspel, som ger danslåtarna driv och energi, har i hög grad bidragit till Föllingedansernas popularitet. De är pedagoger till yrket och har verkat som arrangörer och lärare vid Föllingeveckan sedan 1978.

Kjell-Erik Eriksson, riksspelman från Offerdal, Jämtland.
Kjell-Erik är professionell musiker och fiolpedagog vid bl a Birka Folkhögskola.
I början av 90-talet startade han och några vänner bandet Hoven Droven. De har sedan dess turnerat världen runt med sin folkrock och har producerat ett antal CD-skivor. Han spelar även med i välkända Triakel och Bo Lyckligs Gammeldansorkester. 2001 var tiden mogen för Kjell-Eriks soloskiva med låtar från Offerdal som en hyllning till hans inspiratörer och idoler bl.a. Ante och Olle Falk.
Med trygghet i musikaliskt farsarv, stor begåvning och kärlek till felan och tretakten skapas alltid bra energi kring Kjell-Erik, både som pedagog och dansspelman.

Elin Jonsson, riksspelman från Strömsund, Jämtland.
Hon är känd för sitt lyhörda, dansanta och traditionsmedvetna spel. Uppväxt i en folkmusikmiljö har hon spelat fiol sedan barnsben. Även om låtarna från norra och västra Jämtland ligger närmast om hjärtat, spelar hon gärna folkmusik från Norden och utforskar andra genrer. Elin är utbildad fiolpedagog vid Musikhögskolan Ingesund. 2015 blev hon klar med sin mastersexamen i folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan.

Se även www.follingeveckan.com.

Anmälan
OBS! ange i rutan ’frivilligt fält’ om du anmäler dig tillsammans med någon (make/maka/sambo som också söker någon av kurserna) – obs2! båda måste fylla i anmälningsformulär.

Kvitto på din anmälan skickas till den e-postadress du angav i din anmälan. Spar e-postmed¬de-landet.
Under vecka 15 får du besked huruvida du kommit med på sökt kurs eller står på reservlista med möjlighet att få plats efter återbud. Blir du antagen får du också närmare information om förhållandena kring kursen samt faktura på anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften måste betalas för att du ska behålla din plats på kursen.
Läs också nedan om arbetsgången vid översökta kurser. Spelkursen har plats för 30 deltagare.

Förbeställd lunch och middag
Lunch och middag kan beställas och betalas i förväg för hela kurstiden och består av huvudrätt, salladsbord, bordsvatten/lättöl och kaffe med kaka.
Du kan göra beställningen i samband med anmälan genom att skriva i dina önskemål i rutan ’frivilligt fält’ . Måltidsalternativen är lunch, middag eller lunch+middag; kostalternativen är husmans, fisk+vegetariskt eller endast vegetariskt. Ange också eventuella matallergier.
Enstaka måltider går att beställa dagen innan och betalas på plats.

Fredagens avslutningsmiddag ingår i kursavgiften och består av en festbuffé med efterrätt.

Priser
Kursavgiften inkluderar anmälningsavgift om 500 kr, avslutningsmiddag, för- och eftermiddagsfika varje dag samt låtmaterial för dig som går spelkurs.
Kursavgift 2 400 kr
Lunch tisdag-fredag 400 kr
Middag tisdag-torsdag 300 kr
Lunch + middag 700 kr


Betalning
Anmälningsavgiften ska bara betalas av dem som är antagna till kursen. Betala alltså inte förrän du fått besked om plats på kursen och faktura på anmälningsavgiften. Beskedet (och fakturan) skickas via e-post till den adress du angav i din anmälan.
Återstoden av kursavgiften plus ev förbeställd mat: faktura kommer tillsammans med slutlig info om kursen under vecka 24 till den e-postadress du angav i din anmälan.

Arbetsgång vid översökta kurser
Eftersom Föllingeveckan har arrangerats i många år nu har vi sett att Intresset för att delta har varierat över tiden. Vissa år har vi haft många flera sökande än det funnits plats för; ibland har danskursen rönt det största intresset, ibland har det varit spelkursen som lockat mest och ibland har båda kurserna varit översökta. Men det har också varit något år då vi knappast trott oss ha möjlighet att ordna en Föllingevecka, eftersom grundidén är att kombinera dans och spel. Det förutsätter alltså tillräckligt många deltagare på såväl dans- som spelkursen.
Över tid har vi haft ganska många deltagare från utlandet – också från andra världsdelar. Det är heller inte helt ovanligt att ena partnern i en familj anmäler sig till danskursen och den andra till spelkursen.
Mot denna bakgrund har vi satt upp följande principer för att fördela deltagarplatser under Föllingeveckan om någon eller båda av kurserna är översökta.
1. Icke-nordiska deltagare får förtur av det enkla skälet att det blir en magnifik skillnad i biljettpriser från Japan, USA, Frankrike … om man kan boka resan i god tid. Det känns självklart att göra det möjligt.

2. Sammanboende par som har anmält sig tillsammans (antingen båda till danskursen, båda till spelkursen eller en till danskursen och en till spelkursen) har vi sett till att inte dela på. Det betyder att om den ena personen har antagits till en kurs, så har den andra fått plats på ”sin” kurs. Vid tidigare tillfälle (för många år sedan) tog vi inte den hänsynen, och fick då mycket kritik för detta.

3. Andra personer som anmält sig i par (ffa till danskursen): vi försöker så långt som möjligt att se till att ”hålla ihop” er.
Återstående platser lottas ”rakt av”. Om man anmäler sig ”singel” till danskursen skapar vi par av dem som anmält sig så inför ev lottning. De som inte får en ordinarie plats från början står på reservlista (i lottningsordning)
De som kommer med på dans- eller spelkurs i första antagningen har till 15 maj på sig att betala in anmälningsavgiften. Ej inbetalad anmälningsavgift betyder att man förlorar sin plats och reserv tas in. Reserven får då besked senast under vecka 22. Får vi återbud tidigare hör vi förstås av oss genast till er som står på reservlistan.