Föllingeveckan erbjuder i år en unik möjlighet att stifta bekantskap med olika modeller av traditionella spelpipor och låtar från Jämland/Härjedalen. I kursen ingår spelteknik, stämspel, enklare arr och berättelser kring piporna och dess traditionsbärare. Allt för att fördjupa upplevelsen av detta anspråkslösa och samtidigt berörande instrument.
Kursen riktar sig både till nybörjare och till de som redan spelar och har två ledare så möjlighet finns att vid behov dela upp gruppen. Några låtar i olika svårighetsgrad kommer att mailas ut innan kursen för ökad behållning av lektionerna.

Kursledare är spelpipebyggare Gunnar Stenmark (riksspelman på spelpipa) och Elisabet Grönlund. De träffades i Stockholm under folkmusikvågen i mitten av 70-talet, blev ett par och har spelat folkmusik tillsammans sedan dess i grupperna Grovt och Grant, Östersunds spelmanslag, Pustan och Patina.

Elisabet är från Jämtland och uppvuxen med jämtländsk folkmusik. Hon träffade tidigt den äldre generationens spelmän på spelmansstämmorna. Hon spelar främst fiol men också olika typer av flöjter.
Gunnar är från Stockholm och började bygga spelpipor i mitten av 90-talet och sedan 2008 är det hans yrke. Gunnar utvecklar sina spelpipor i samarbete med ffa flöjtisten Göran Månsson och Folk Flute Academy Haverö. Gunnar och Elisabet flyttade till Jämtland 1978, bildade familj och är numera bosatta i Ås där Gunnar har sin verkstad och sitt företag BlåsÅs Musik.
Läs mer på www.harjedalspipan.se

Förutom lektionerna bjuder veckan även på kvällskonsert i Föllinge kyrka, möjlighet för alla kursdeltagare att mötas varje kväll på dans - och spelstuga, hembakat fikabröd och en festlig middagsbuffé under fredagskvällen.
Kursen börjar kl 09,00 onsdagen den 15 juli och avslutas med middag och dans fredagen den 17 juli. Lektionstiderna är mellan 09.00 - 12.30 samt 15.00 - 17.00 inklusive två fikapauser.
Kurserna är förlagda till kulturlokalen Knutpunkten i centrum av Föllinge. Lokalerna är rymliga i 50-talsstil, bra dansgolv i parkett och ligger nära vår matservering Glada Gaffeln.

Boende
Beträffande boende i Föllinge under Föllingeveckan hänvisar vi till www.follingeveckan.com, där finns info under fliken praktisk info.

Förbeställd lunch och middag
Du kan förhandsbeställa lunch och/eller middag för hela kurstiden i samband med anmälan. Mål-tiderna serveras på 'Glada Gaffeln', som ligger alldeles intill kurslokalen. Du kan välja mellan hus-manskost, vegetarisk + fisk eller helt vegetarisk kost. Priserna är: bara lunch (onsdag-fredag) 330 kr bara middag (onsdag-torsdag) 220 kr både lunch och middag 550 kr.
Fredagens avslutningsmiddag ingår i kursavgiften.
Du förhandsbeställer måltiderna i rutan ”lämna ett meddelande här...” i anmälningsformuläret. Ange också eventuella matallergier där. Förhandsbeställda måltider betalas tillsammans med kursavgiften (mot faktura). Enstaka måltider kan beställas dagen innan och betalas på plats.

Anmälan
Anmälningstid 2 februari – 15 april 2020.
kursen har plats för 7-12 deltagare.
Kvitto på din anmälan skickas till den e-postadress du angav i din anmälan. Spar e-postmed¬de-landet.
Under vecka 18 får du besked huruvida du kommit med på sökt kurs eller står på reservlista med möjlighet att få plats efter återbud. Blir du antagen får du också närmare information om förhållandena kring kursen samt faktura på anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften måste betalas för att du ska behålla din plats på kursen.
Läs också nedan om arbetsgången vid översökta kurser.

Betalning
Anmälningsavgiften ska bara betalas av dem som är antagna till kursen. Betala alltså inte förrän du fått besked om plats på kursen och faktura på anmälningsavgiften. Beskedet (och fakturan) skickas via e-post till den adress du angav i din anmälan.
Återstoden av kursavgiften plus ev förbeställd mat: faktura kommer tillsammans med slutlig info om kursen under vecka 24 till den e-postadress du angav i din anmälan.

Se även www.follingeveckan.com.