Musik, teater

Spelkursens mål är att förmedla bra dansmusik i allmänhet och i synnerhet om du vill spela till danser från Föllinge- och Hotagenbygden. Spelandet sker nivågrupperat och mestadels på gehör. I år kommer spelkurserna att fokusera på låtar i tradition efter Lapp-Nils, eftersom vi under år 2020 hedrar 150-årsminnet av denne spelmansikon och stilbildare. Vid flera tillfällen möts spel- och danskurs för att hitta/känna in passande tempo och karaktär i låtarna.
En del av kursmaterialet, noter och inspelningar, skickas via e-post som länkar till vår webbplats i förväg.
Kursen har plats för 30 deltagare.
Upplysningar: Ulf 070-583 98 77.
Bröderna Ulf och Mats Andersson är båda riksspelmän sedan 1978 och uppväxta i Föllinge i nordvästra Jämtland.
De började spela fiol i 10-årsåldern med spelmannen Lennart Olsson från Föllinge som lärare.
Möten med traditionsbärare runt om i Jämtland har gett dem en genuin grund som folkmusiker. Ulf och Mats erövrade stort guld i samspel redan 1982 och är lika uppskattade estradörer som kursledare. Deras skickliga samspel, som ger danslåtarna driv och energi, har i hög grad bidragit till Föllingedansernas popularitet. De är pedagoger till yrket och har verkat som arrangörer och instruktörer vid Föllingeveckan sedan 1978.

Anders Olsson är uppväxt och numera även bosatt i Tulleråsen, Offerdal. Han började spela fiol som liten grabb och goda inspiratörer under skoltiden var Alistair och Christina Cochrane som förmedlade bl a skotsk och Jämtländsk folkmusik. Han har utbildat sig till musiklärare vid Ingesunds Musikhögskola med bl.a. Mats Berglund och Ulf Störling som lärare.
Anders har framförallt inriktat sig på musiken från norra och västra Jämtland i Lapp-Nilstradition. Han är mycket omtyckt av dansare för sitt medryckande spel och gillar att skriva arrangemang och utveckla ensemblespel. Anders arbetar idag som fiollärare i Åre kommun och han uppträder bl a med Bröderna Olssons gammeldansorkester och Z-Barock.

Marit Vestrum är från Levanger i Nord-Tröndelag i Norge. Hon har växt upp med folkmusiktradition från Innherred och lärt sig låtspel av bl.a. sin far Johan och spelmännen Ellev Indahl från Verdal och Leif Löseth från Meråker. Marit arbetar som frilansande projektledare, musiker och folkmusikpedagog med särskild förkärlek till polstraditionen i Nord - Tröndelag. Hon är utbildad folkmusikpedagog och etnomusikolog och har i många år jobbat med insamling och dokumentation av folkmusik i Nord- Tröndelag

Förutom lektionerna bjuder veckan även på kvällskonsert i Föllinge kyrka, möjlighet för alla kursdeltagare att mötas varje kväll på dans - och spelstuga, hembakat fikabröd och en festlig middagsbuffé under fredagskvällen.
Kursen börjar kl 18.00 måndagen den 13 juli och avslutas med middag och dans fredagen den 17 juli. Lektionstiderna är mellan 09.00 - 12.30 samt 15.00 - 17.00 inklusive två fikapauser.
Kurserna är förlagda till kulturlokalen Knutpunkten i centrum av Föllinge. Lokalerna är rymliga i 50-talsstil, bra dansgolv i parkett och ligger nära vår matservering Glada Gaffeln.

Boende
Beträffande boende i Föllinge under Föllingeveckan hänvisar vi till www.follingeveckan.com, där finns info under fliken praktisk info.

Förbeställd lunch och middag
Du kan förhandsbeställa lunch och/eller middag för hela kurstiden i samband med anmälan. Mål-tiderna serveras på 'Glada Gaffeln', som ligger alldeles intill kurslokalen. Du kan välja mellan hus-manskost, vegetarisk + fisk eller helt vegetarisk kost. Priserna är: bara lunch (tisdag-fredag) 440 kr bara middag (tisdag-torsdag) 330 kr både lunch och middag 770 kr.
Fredagens avslutningsmiddag ingår i kursavgiften.
Du förhandsbeställer måltiderna i rutan för ”lämna ett meddelande här...” i anmälningsformuläret. Ange också eventuella matallergier där. Förhandsbeställda måltider betalas tillsammans med kursavgiften (mot faktura). Enstaka måltider kan beställas dagen innan och betalas på plats.

Anmälan
Anmälningstid 2 februari – 15 april 2020.
OBS! ange i rutan ”lämna ett meddelande här...” om du anmäler dig tillsammans med någon (make/maka/sambo som också söker någon av kurserna) – obs2! båda måste fylla i anmälningsformulär.
Spelkursen har plats för 30 deltagare.
Kvitto på din anmälan skickas till den e-postadress du angav i din anmälan. Spar e-postmed¬de-landet.
Under vecka 18 får du besked huruvida du kommit med på sökt kurs eller står på reservlista med möjlighet att få plats efter återbud. Blir du antagen får du också närmare information om förhållandena kring kursen samt faktura på anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften måste betalas för att du ska behålla din plats på kursen.
Läs också nedan om arbetsgången vid översökta kurser.

Betalning
Anmälningsavgiften ska bara betalas av dem som är antagna till kursen. Betala alltså inte förrän du fått besked om plats på kursen och faktura på anmälningsavgiften. Beskedet (och fakturan) skickas via e-post till den adress du angav i din anmälan.
Återstoden av kursavgiften plus ev förbeställd mat: faktura kommer tillsammans med slutlig info om kursen under vecka 24 till den e-postadress du angav i din anmälan.

Arbetsgång vid översökta kurser
Eftersom Föllingeveckan har arrangerats i många år nu har vi sett att Intresset för att delta har varierat över tiden. Vissa år har vi haft många flera sökande än det funnits plats för; ibland har danskursen rönt det största intresset, ibland har det varit spelkursen som lockat mest och ibland har båda kurserna varit översökta. Men det har också varit något år då vi knappast trott oss ha möjlighet att ordna en Föllingevecka, eftersom grundidén är att kombinera dans och spel. Det förutsätter alltså tillräckligt många deltagare på såväl dans- som spelkursen.
Över tid har vi haft ganska många deltagare från utlandet – också från andra världsdelar. Det är heller inte helt ovanligt att ena partnern i en familj anmäler sig till danskursen och den andra till spelkursen.
Mot denna bakgrund har vi satt upp följande principer för att fördela deltagarplatser under Föllingeveckan om någon eller båda av kurserna är översökta.
1. Icke-nordiska deltagare får förtur av det enkla skälet att det blir en magnifik skillnad i biljettpriser från Japan, USA, Frankrike … om man kan boka resan i god tid. Det känns självklart att göra det möjligt.

2. Sammanboende par som har anmält sig tillsammans (antingen båda till danskursen, båda till spelkursen eller en till danskursen och en till spelkursen) har vi sett till att inte dela på. Det betyder att om den ena personen har antagits till en kurs, så har den andra fått plats på ”sin” kurs. Vid tidigare tillfälle (för många år sedan) tog vi inte den hänsynen, och fick då mycket kritik för detta.

3. Andra personer som anmält sig i par (ffa till danskursen): vi försöker så långt som möjligt att se till att ”hålla ihop” er.
Återstående platser lottas ”rakt av”. Om man anmäler sig ”singel” till danskursen skapar vi par av dem som anmält sig så inför ev lottning. De som inte får en ordinarie plats från början står på reservlista (i lottningsordning)
De som kommer med på dans- eller spelkurs i första antagningen har till 29 maj på sig att betala in anmälningsavgiften. Ej inbetalad anmälningsavgift betyder att man förlorar sin plats och reserv tas in. Reserven får då besked senast under vecka 24. Får vi återbud tidigare hör vi förstås av oss genast till er som står på reservlistan.

Se även www.follingeveckan.com.