Djur, natur & miljö, Trädgård, hus och hem, Övrigt

Natur & Miljökonsult Tomas Skogstjärn erbjuder en naturvandring .

Under vandringens gång berättar Tomas om vårens, försommarens och sommarens vilda växter som vi kan använda som mat och huskurer (naturmedicin). Under vandringens gång samlar vi lite örter för att kunna koka ett skogste. Ta gärna med er egen matsäck i form av mackor eller frukt etc.

Vi har en stor tillgång i vår svenska natur i form av vilda växter som kan användas som mat och naturmedicin. Detta är en gammal kunskap som börjat falla i glömska. Vad vi närmast ofta tänker på så är det jakt, fiske bär och svamp som kan användas. Men vi har i Sverige ca 230 vilda växter som vi kan tillvarata som mat och naturmedicin. Många av dessa örter är betraktad som vanligt ogräs, men de kan tillagas som rena läckerheterna. Några exempel är maskros och mjölkört (rallarros) m.fl. ett stort antal av våra vanligaste örter kan torkas och användas som örtte, matkrydda och dryckeskrydda. Dessa örter har olika naturmedicinska verkningar. Med små enkla medel går det att fixa till sitt eget lilla husapotek. Det går att framställa sina egna hudvårdsprodukter i hemmet som t.ex. hudsalvor, tvål och liniment m.m. Man kan även göra sin egen myggolja med rölleka som grundingrediens.

Om intresse finns för att prova hur man hittar vatten med hjälp av slagruta så fixar vi även detta under naturvandringens gång. Detta är en gammal metod vilken användes när man skulle gräva en brunn för gårdens vattenförsörjning. Förr i tiden fanns det alltid någon slagruteman eller kvinna ute i byarna som kunde detta. Vi provar även att gå med pekare vilka fungerar på samma sätt som slagrutan gör.

Söndag 21/8 kl.13.00-16.00.
Vi utgår från Ovikens Sockenstuga.

Det krävs minst 10 anmälda för att kursen ska bli av.
Kläder efter väder. Lättare promenad.
Faktura skickas först när gruppen är fastställd med minst 10 deltagare.

Kostnad: 560kr
Anmälan är bindande.

Frågor?
karin.edler@sv.se 063-66 04 707