Trädgård, hus och hem

Via länk från Clarion Hotel Grand Östersund följer vi föreläsningen med Jenny Helsing.

Hur mycket plats, och hur mycket tid skulle det krävas för att vara självförsörjande på grönsaker till en hel familj? Svaret är att det behövs drygt 500 m2, och skulle ta en knapp halvtimme om dagen. Det var vad jag kom fram till i mitt examensarbete på trädgårdsmästarprogrammet 2010.
Jag har alltid odlat. Mat, alltså. På alla sätt jag haft tillgängliga. På så sätt vet jag att min mat är fri från gifter och att den inte transporterats över halva jordklotet. Och jag älskar att odla. Så - ingen blev förvånad när jag valde att skriva mitt examensjobb på trädgårdsmästarprogrammet om självförsörjning på grönsaker, allra minst jag. Däremot hade jag inte räknat med att det skulle få så stort genomslag som det har fått, till exempel som grund för boken Rätt ur jorden, Ordfront 2014

Resultatet jag fick fram är ganska sensationellt, i och med att ytan som krävs är mycket mindre än en typisk villaträdgård. Man behöver alltså inte köpa en gård för att kunna odla sin mat. Och en behöver inte heller sluta lönearbeta.
Här berättar jag om hur en gör för att räkna ut sitt årsbehov av grönsaker, men också om andra aspekter av självförsörjning som man kanske inte tänker på när man är taggad på att sätta spaden i jorden, som t.ex. ta hand om och förvara den skörd man får.
Varmt välkomna!

Vi bjuder på fika och efter föreläsning finns tid för samtal och diskussion!

Anmäl dej här på hemsidan eller med mejl till anneli.boden@sv.se eller 0684-122 33