Tillbaka

SO-lektioner ämne för studentuppsats

En lektion i samhällskunskap kan väcka starka känslor. Speciellt om eleverna kommer från ett land där det var förbjudet att tala om frågor som sex, religion och politik.

Två studenter på Jönköping University skriver nu en uppsats om SO-undervisningen för nyanlända. Intervjuer med SVs elever och lärare ingick i researcharbetet.

Nora Uka och Kristina Benjamin läser Internationellt arbete på Jönköping University. Under sitt andra år skriver de en uppsatts om SO-undervisningen för nyanlända i Sverige. Och en dag i maj besökte de SV Jönköping och intervjuade några av eleverna.

Idag fokus på skillnader Syrien-Sverige
Den lektion som de båda studenterna valt att delta i tar upp skillnader mellan det svenska och syriska samhället.

– I Syrien talar man inte om sex, politik och religion, medan vi både får och kan prata om sådana ämnen. Vi vill veta vad eleverna tycker om det och om de kan prata med sina barn om de här frågorna, berättar Nora Uka.

En ung man i närbild.
Adnan Chme, sociologistuderande, agerar tolk då och då, som här på SO-lektionen på SV.

Tolk vid samtliga intervjuer är studenten Adnan Chme som snart avslutat fjärde terminen i sina studier till socionom vid Umeå Universitet. Adnan kom till Sverige för bara drygt tre och ett halvt år sedan.

Vad tycker de nyanlända?
De båda studenterna vill också ta reda på vad eleverna tyckte om dagens lektion, hur de ser på det sekulära svenska samhället och hur mycket de kommunicerar med infödda svenskar och människor från andra kulturer än deras egen.

Två kvinnor vid ett bord. Den ena talar och gestikulerar. 
Nora Uka och Kristina Benjamin skriver en uppsats om SO-lektioner för nyanlända.

Först ut att bli intervjuad är Whaj Omar.
– Jag är kurd. Vi är inte så religiösa i min familj, så religion är inga problem att prata om. När mina barn blir större kommer jag prata med dem om sex. Men jag vill att min fru pratar med min dotter om det, när det blir dags.

En man ser tankfull ut. Bakhuvudet på en kvinna närmast i bild.
Whaj Omar, journalist från Syrien, tycker att debatten på lektionen var saklig.

Saklig debatt
– Det var en jättefin, saklig debatt på lektionen idag, tycker Whaj Omar. 

På frågan om han har kontakt med infödda svenskar svarar han:
– Svenskar är jättetillbakadragna, det är ingen som vill kommunicera.

Kvinna i sjal ler mot den hon talar med.
- Det var en bra lektion idag, tycker Aedah Faham.

Aedah Faham har varit ett år och åtta månader i Sverige.
– Jag tycker det var en bra lektion idag. Visst finns det många skillnader mellan våra olika kulturer, men jag pratar redan med mina barn om de här frågorna. Vi kommer från en stad i Syrien där vi kunde prata.

Aedah har tre barn, två som läser på gymnasiet och en som går i högstadiet.
– Sekulariseringen i Sverige är bra, det är det bästa som finns.

Jättekänsliga frågor
– Det är jättekänsligt att prata om sex, politik och religion, men vi måste prata om det, säger nästa intervjuperson, som vi låter vara anonym.
I Syrien hade han det väldigt svårt då han är homosexuell.

–Jag hade stora konflikter där. Men här är jag fri. I Syrien sa folk sa att jag var sjuk, dum i huvudet. Men här får jag höra att jag är en bra människa, de ser inte ner på mig.
– Jag vill tacka det svenska samhället. Här känner jag en stor glädje, jag har svårt berätta hur stor! säger den unge mannen.

Ingen kontakt med svenskar
– Jag har ingen kommunikation med svenskar, berättar Mervat Mohammad.

– Friheten och öppenheten är större här och jag tror att jag kommer bli mer öppen om de här frågorna med mina barn här i Sverige. Men jag var ganska öppen med dem i Syrien också.

– Om min dotter vill flytta hemifrån när hon fyllt 18 så får det bli så, menar Mervat.

Två unga kvinnor pratar.
Även läraren, Redwan Chme intervjuas av Nora och Kristina.

Tar tid vänja sig vid att få tala öppet
Slutligen intervjuar Nora och Kristina SO-läraren Redwan Chme också från Syrien. Bland annat frågar de honom om vad han tycker om att ta upp så känsliga frågor i klassrummet.

– Pratar man om detta i Syrien hamnar man i fängelse. Så det är svårt att få dem att vänja sig och tala öppet. Men till slut vill alla prata och då är det svårt att hinna med på en lektion. Men det är bra att det blir diskussion.

Stora nytta av lärarerfarenheten från Syrien
Redwan Chme var lärare i filosofi, psykologi och sociologi på universitetet i Aleppo innan han tvingades fly tillsammans med sin familj. Han tycker att han har en fördel av att vara från samma land som sina elever, i arbetet som SO-lärare.
–  Jag kan lätt sätta mig in i deras situation, jag vet hur de tänker.

För att lösa eventuella konflikter som kan uppstå i klassrummet har han nytta av alla sina år som universitetslärare.
–   Jag har stor nytta av att jag har mer än 20 års erfarenhet av att undervisa.

 

Stora bilden överst på sidan:
Studenterna Nora Uka och Kristina Benjamin från Jönköping University skriver uppsats om SO-lektioner för nyanlända. Här är de tillsammans med Redwan Chme, SO-lärare på SV och Adnan Chme, sociologistudent, som tolkade alla intervjuerna på arabiska och svenska.