SV startar skola för flyktingbarn

När kommunen inte mäktade med att ta emot de asylsökande barnen på det tillfälliga flyktingboendet utanför Värnamo tog SV tag i saken.

Vi engagerade personal ur den egna organisationen och en vecka efter klartecken från Migrationsverket kunde vi starta, berättar Theresa Eriksson, områdeschef.

Två dagar senare hade skolan 108 barn inskrivna. 

På den tillfälliga flyktingförläggningen på High Chaparall utanför Värnamo bor sedan i höstas drygt 600 personer. Över 100 av dem är barn.

Kommunen, som enligt lag har skyldighet att ordna skolgång till alla barn inom en månad, kunde omöjligt ta emot så många barn på en gång i den lilla skolan i Hillerstorp, där High Chaparall ligger.

SV kontaktade kommunen

– Vi tog kontakt med kommunen och erbjöd oss att starta en provisorisk skola på flyktingboendet, berättar Theresa Eriksson, områdeschef på Studieförbundet Vuxenskolan i Finnveden. Kommunen gav oss uppdraget att genomföra en tillfällig ”skolliknande” verksamhet.

Nu jobbar 5-6 personer som lärare på skolan och flera av de asylsökande har engagerats som rastvakter och att hjälpa till på andra sätt i skolan, vilket uppskattas mycket av de boende.

– Nu har vi något att sysselsätta oss med, säger en av dem lyckligt.

Asylsökande lärare

Kommunen står för läromedel och SV för personal.
– Några av pedagogerna är asylsökande, en är utbildad lärare från Syrien, varifrån flertalet av eleverna kommer, och någon har matematikutbildning från universitetet, berättar Maria Sandberg, ansvarig för skolan på High Chaparall.

Läs artikel om skolan på Värnamo Nyheters sajt