Digitala möten på distans

SV Jönköpings län uppmuntrar till digitala möten och träffar på distans.

Tänk på att om du vill att andra ska se och höra dig behöver din dator även vara utrustad med mikrofon och webbkamera. Alla nyare datorer, surfplattor och smarta telefoner har mikrofon och webbkamera men har du en äldre stationär dator är det inte säkert att den har detta.

Jitsi Meet – Gratis videokonferenssystem

Jitsi Meet är ett enkelt och gratis verktyg som fungerar i webbläsaren Chrome och Firefox för datorer och Chrome på androidtelefoner och Safari på Iphone men för bästa upplevelsen rekommenderar vi att man ladda ner appen Jitsi Meet i telefonen/surfplattan.

Vi rekommenderar Jitsi Meet framför andra system eftersom det inte kräver något konto eller inloggning, det är gratis och man kan ansluta direkt via sin webbläsare.

Ladda ner lathund för Jitsi meet här.

 

Andra gratis videokonferenssystem

Messenger via Facebook

Har minst en deltagare ett konto på Facebook/Messenger är deras tjänst mötesrum ett mycket bra gratisalternativ för upp till 50 deltagare. Det kräver inget Facebook eller Messengerkonto för övriga deltagare och de behöver heller inte ladda ner någon app om de har en ”nyare” smartphone utan kan ansluta direkt via telefonens webbläsare.

Zoom.us

Gratis  webbtjänst för webbmöten/samtal med interaktiv feedback via skärm (t.ex. tummen upp) möjlighet till “break-out sessions” inom mötet, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna.

Används flitigt för digitala seminarier. Gratisvariantens begränsning är 40 minuters samtal men det är möjligt att ansluta till samma möteslänk igen.

Klicka här för att komma till tjänsten (instruktioner på engelska)

Skype

Var värd för videomöten utan registreringar eller nedladdningar (Obs app för smartphones). Det är enkelt – det är bara att skapa en möteslänk, dela länken med deltagarna och gå med i samtalet. Ingen registrering krävs. Om du inte har Skype installerat öppnas Skype för dig på webben. Bjud in upp till 50 personer till ditt samtal och dra nytta av obegränsat antal kostnadsfria möten i Skype. Möteslänken upphör aldrig att gälla och kan kommas åt när som helst.

Gratis telefonkonferenssystem

Har inte alla mötesdeltagare i föreningen eller gruppen möjlighet att köra via video finns det ett par olika gratis telefonkonferenssystem (det kostar för den som ringer in om man inte har fria samtal i sitt abonnemang). Vi tipsar om 2 olika system nedan men SV Jönköpings län har ingen vidare information eller support gällande systemen.

Rixmötet (upp till 5 deltagare) mer info via länken här.

www.telefonkonferensen.se är en kostnadsfri tjänst för obegränsat antal personer, länk här.

Digitala mötestips

Här finns ett par tips för ett bra digitalt möten, såväl förberedelser innan mötet samt när mötet börjat. Vi har även tips för ett bra digitalt årsmöte.

Studieplats på Learnify

Vi kan även erbjuda en studieplats på Learnify till alla våra arrangemang. Ledaren och deltagarna får en mailinbjudan och kan sen skriva där i chatt och forum och lägga upp material i sin studiecirkel. Hör av dig till din verksamhetsutvecklare på SV så berättar vi mer.

Gör din cirkel digital.png

Gör din cirkel digital

Här hittar du en grundläggande utbildning i hur du kan omvandla din fysiska cirkel till en cirkel online. Hör av dig till din verksamhetsutvecklare på SV för hjälp och stöd!