
Hantverk i Sommar
Under sommaren kommer vi att ordna tillfällen där du kan lära dig sätta upp en väv eller friska upp dina vävkunskaper. Vi kommer arrangera gillen med olika teman: äldre vävnader, ull, olika textila tekniker och växtfärgning.
Pga pandemin har vi begränsat antal platser, därför krävs det anmälan till alla arrangemangen.
Anmälan görs till Britt Svensson på info@ullmakerskan.se
Väv som på Emils tid!
Vi sätter upp de gamla vävstolarna med de tillbehör som användes fram till och vid förra sekelskiftet. Det finns gott om vävböcker som gavs ut för 100-150 år sedan och några av dem kommer att ligga till grund för de vävar vi sätter upp. Vävnoterna räknar vi om till vår tids material och behov.
Vävböcker vi läser och inspireras av i sommar är bl a:
- Våra hemväfnader i Lärft, Kypert och Atlas af Maria Collin (1895)
- Praktisk vävbok utgiven av Ottilia Svensson (1922)
- Hemmets vävbok av Elisabeth Waern-Bugge (1915)
- Praktisk vävbok af Nina v Engeström (1896)
- Sigrid Palmgrens Vävbok (1923)
Vad sägs om en handduk i fattigmansdräll omarbetad som gästhandduk, en skurduk som nutida disktrasa, rosengångsmatta som minimatta a la sittunderlag/dyna eller vajande myggtjällsgardiner för öppna sommarfönster?
Sommarens aktiviteter
- 28 juni – 11 juli Beräkning och uppsättning av väv i vävstol.
I år väver vi i de gamla vävstolarna och sätter upp på det sätt man gjorde vid förra sekelskiftet. Startar efter anmälan. Löpande under sommaren kommer fler tillfällen att delta vid uppsättning av vävar. - 12 juli – 7 aug Egen vävning efter kontakt och bokning av vävstol och ev hjälp igång.
- 8 aug Växtfärgningsgille med start kl 12.00
Vi färgar med de växter vi hittar allt efter vad som finns tillgängligt, blad, rötter, svamp och lavar. Vi kommer att pröva några olika varianter och experimenterar mer än att vi färgar större mängder ullgarn och ylletyg. Visst material finns tillgängligt men ta gärna med eget. - 15 aug Slöjdgille med olika textila tekniker med start kl 12.00
Vi prövar olika textila tekniker som bandvävning, påtning, slyngning m fl. Har du önskemål om teknik – hör av dig så försöker vi lösa det! - 22 aug Ullgille med start kl 12.00
Vi känner på olika ullkvaliteter, kardar, tesar, tovar och prövar att spinna. Material finns tillgängligt men ta gärna med eget. Har du önskemål – hör av dig så försöker vi lösa det!
-
29 aug Vävgille med start kl 12
Kom och läs i de gamla vävböckerna och se vad vi väver! Ta del av hur vi använder forna tiders bomringar, klackspröt och hästar i vävstolarna.
Ta med och visa din gamla ärvda vävnad så hjälps vi åt att se hur den är vävd, vilken teknik och material. Kanske ett uppslag till nästa års vävsommar på logen?
Under helgen firar föreningen Handvävarna i Sverige 30-årsjubileum. Fira det hos oss på Västragårdens loge!
Plats: Västragårdens loge i Stora Hornsved, Ingatorp
Kostnad: Fritt deltagande, endast material för eget bruk tillkommer
Anmäl ditt intresse/föranmälan till info@ullmakerskan.se
Läs mer och se ev nytillkomna träffar på: https://vavsommar.blogspot.com/
Pga ev restriktioner är det begränsat med platser, först till kvarn!