Mat & dryck

På småländska höglandet, strax utanför Frinnaryd, mittemellan Aneby och Tranås ligger
Bageri BakElit i Sundby.

Josef Schilling som driver bageriet startade verksamheten 1999 i en källarlokal på Badhotellet i Tranås, men sedan april 2005 sker all bakning i egna lokaler. Numera arbetar Josef endast med vedeldade stenugnar. Dessa eldas med blandved som får
brinna ner, askan rakas ur och brödet bakas direkt på hällen.

Tillsammas kommer vi att baka olika slags rågbröd samt arbeta med smördeg. Enbart ekologiska råvaror används, en del från KRAV-odlare i närheten, men merparten kommer från Biodynamiska Produkter i Järna.

En kursdag innehåller bland annat
- vedhantering och eldning i någon av stenugnarna
- presentation av olika råvaror och dess egenskaper
- introduktion till rågsurdeg
- hantering av degar
- olika sätt att förädla degarna till ett varierande slutresultat

Efter bakdagen kommer varje deltagare att kunna gå hem med en välfylld kasse av olika slags
rågbröd och kaffebröd.

Under dagen kommer vi båda fika och äta en lätt lunch, givetvis med nybakade bröd till.

LEDARE
Josef är utbildat bagare och konditormästare. Han började sin utbildning som konditor 1983
och dessförinnan hade han mer eller mindre vuxet upp i ett bageri då hans föräldrar hade ett
större bageri/konditori i Dortmund.

Bageri BakElit tilldelades Aneby kommuns Miljöpris 2019 med motiveringen; Med ett
bageri byggt av virke från sågen i Lommaryd, där stenugnarna är egenhändigt konstruerade
och med uppvärmning av en lokal restprodukt bedrivs bageri BakElit. Därtill är alla råvaror
ekologiska och till stor del producerade i närområdet, vilket sammantaget motiverar till årets
miljöpris

FRÅGOR?
Kontakta: Anett Olsen, verksamhetsutvecklare SV, 0380-414 31, anett.olsen@sv.se