Hantverk & konst

Har du också ett favoritplagg som du inte kan slänga, men inte heller använder på grund av de stora hålen? Eller kanske annan textil som behöver fräschas upp med ett nytt uttryck? Låt oss presentera Sashiko, Boro och Hitomezashi.

OM KURSEN
I denna broderikurs kommer vi gå igenom de tre just nämnda och urgamla japanska broderiteknikerna. Genom århundrade har de dessutom används för att förstärka, förlänga och förnya textilier. Formspråket är grafiskt och man jobbar med mönster istället för motiv. Ett formspråk som passar lika bra idag som i 1600-talets Japan. Vi går också igenom olika stygn och typiska mönster. Vi pratar om hur man väljer rätt material och annat man bör tänka på när man syr på redan uppsydda plagg. Därtill bekantar vi oss med hur man överför mönster till tyg. Teknikerna är i grunden enkla, men kan utvecklas till svårare design, därför passar denna kurs såväl både nybörjare som broderispecialister. Detta är ett bra tillfälle att lära sig en teknik som kan omvandlas och anpassas till precis vad du har lust med.

KURSMATERIAL
Ta med det du har i synålar, en liten sax och broderigarner (bomull eller lin) samt de plaggen du är sugen på att jobba med. Lite sashikogarner samt sashikonålar och andra saker finns till att köpa på plats. Övrig kurslitteratur samt tyg till broderiprover ingår i kursavgiften.

KURSLEDARE
Ane Løser Storm har gesällbrev (stor silvermedalj) i konstbroderi och driver företaget Svensk Kyrkotextil. Här jobbar hon med både renovering och större nya broderiarbeten, främst för Svenska Kyrkan. Teknikerna går från guldbroderi till yllebroderi och intarsia.