Mat & dryck

Här du får tillfälle att lära dig mer om den magiska drycken kaffe och dess historia samt även en introduktion i den sköna konsten att brygga på espressomaskin. Ledare är Jonny Lindroos, barista på bl.a Arabusta Café Sergel och i butiken Forsheda Finsmakeri.
Passar både för nybörjare och den som har kommit en bit på sin kaffevandring.

Träff 1) Om kaffe, provning och sensorisk
Kaffets historia i Sverige och världen, kaffejobb, kaffeodling, rostning, bryggmetoder, kaffeekonomi, kafferättvisa, specialkaffe m.m. Råbönor och blandningar. Att tävla i kaffe.
Vad är det man känner egentligen? Paralleller till vin- och övriga dryckesvärlden. Att beskriva smak och doft – koppning och blindprovning. Kalibrering, introduktion av smakhjulet. Defekter i kaffe.
2 studietimmar

Träff 2) Kaffe idag och espresso
Vi fördjupar oss mer i trender inom kaffe just nu. Kort teori och sedan praktik och provsmakning vid espressomaskinen. Vi går igenom utvecklingen av espressomaskinen genom åren och hur en klassisk och modern espresso brukar smaka. Vad är det för skillnad på espresso och ‘vanligt’ kaffe? Vad gör mjölken i kaffet? Korrekt/defekt espresso, hur smakar det?
2 studietimmar

Träff 3) Espressokaffe och dess tillkomst
Mjölk och espresso i teori och praktik – hur påverkar protein- och fetthalt? Alternativ till mjölk? Vad händer i mjölken när man värmer och skummar? Därefter gå vi loss på espressomaskinen igen, denna gång är det latte art som gäller – att göra mönster med mjölken på cappuccino och caffé latte.
2 studietimmar