Hälsa & välbefinnande

NYHET för i år.

Meditation är en möjlighet att hitta sin inre kärna, sin inre harmoni.
Det gör oss mer tillfreds och lär oss att hålla fokus— vi får en starkare motståndskraft mot stress.
Vi fyller våra batterier till både kropp och själ, allt hör samman.
Att arbeta tillsammans i grupp ger oss en starkare kraft/energi.

LEDARE:
Annika Schenberg

Ta med egen matta/liggunderlag och filt.
Uppmärkt vattenflaska.

ANMÄLNINGSVILLKOR OCH FÖRMÅNER
Du anmäler dig till kursen och deltar kostnadsfritt vid det första kurstillfället. Vill du inte fortsätta behöver vi ha din avanmälan innan kurstillfälle två, annars debiteras hela kursavgiften.
Du får en kallelse till kursen cirka en vecka innan kursstart.
För att nå dig snabbt om ledare blir sjuk vill vi ha ditt mobilnummer och ev. mailadress.

Lokal: Studieförbundet Vuxenskolan, Storgatan 50, Tranås (ingång baksidan)

Varför ska du utöva meditation?
Har du någon gång känt att det tjattrar lite för mycket i huvudet. Att tankarna maler o du har svårt att få det att tystna?
Att man mediterar betyder inte att man blir fri från stress men när man utövar meditation dagligen så kan det förhindra att du faller in i dina vanemässiga stressrelaterade mönster.
Vetenskapligt bevisade fördelar när du mediterar:
• Ökad immunitet mot sjukdomar
• Känslomässig balans – om ditt sinne är fullt av jobbiga känslomässiga minnen kan det genom meditation bli renat o fritt.
• Ökad fertilitet – stress minskar spermiernas antal o rörlighet o det är mer troligt att kvinnan blir gravid när hon är avslappnad.
• Lindring av IBS (överkänslig tarm) – när patienter som led av uppblåsthet o diarré började meditera 2 ggr om dagen så lindrades symtomen betydligt. Forskare på State University i New York rekommenderade meditation som en effektiv behandlingsform.
• Sänker blodtrycket – En studie vid Harvard University fann att meditation sänkte blodtrycket på liknande sätt som blodtryckssänkande medicin.
• Antiinflammatorisk lindring – Stress leder till inflammation, ett tillstånd som är kopplat till hjärtsjukdomar, ledinflammation astma o hudåkommor som psoriasis.
• Stillhet/lugn – Skillnaden på dem som mediterar o inte mediterar;
För ett meditativt sinne; En oroande tanke kommer upp och du är vittne till den. Den blir bara en tanke som kommer o försvinner som alla andra tankar. För den som inte mediterar kan en upprörande tanke helt ta över tankeverksamheten o

Vad är meditation?
Meditation är en process där man för sitt sinne in i ett tillstånd där man går bortom sina tankar. Man får sina tankar att tystna och inser att man inte är sina tankar som man så ofta kan tro.


Annika kommer att under dessa gånger ge dig verktyg att använda själv hemma under den kommande veckan. Du får olika meditationstekniker som du sedan kan bestämma o känna in vilken sort som passar dig bäst.